A stabilcoint birtoklók száma majdnem elérte a 100 milliót

A stabilcoinok minden eddiginél jobban pörögnek, legalábbis az adatok ezt mutatják. Az rwa.xyz adatai szerint azon tárcák száma, amelyekben dollárhoz és kriptohoz kötött stabilcoinok vannak, 15%-ot emelkedett idén és most már 93,6 millió darab felett van. Jelenleg 35 stabilcoin létezik, ezek többnyire fiat pénzhez, kriptovalutához kötöttek vagy ún. algoritmikus stabilcoinok.

A stabilcoinok teljes piaci kapitalizációja jelenleg 157 milliárd dollár, a legnagyobb stabilcoinnak pedig a Tether (USDT) számít, 114 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Az összes stabilcoin tárcacím 80%-a köthető az USDT-hez, mögötte messze lemaradva jön az USDC és a BUSD.

A stabilcoin tárcák száma folyamatos növekedést mutat

A stabilcoint tartó tárcák száma még a 2022-es kriptopiaci medvepiac alatt is nőtt. Az amerikai jegybank, a Fed 2022-ben ugyanis gyorsan emelte a kamatlábakat, ami növelte a befektetők keresletét az amerikai dollárhoz és más kriptokhoz kötött kriptovaluták iránt. De az aktív (tranzakciót végrehajtó) címek száma márciusban szintén komoly szintre lépett és először lépte át a 26 milliós határt. A részletek azt mutatják, hogy ezen címek 77%-a TRON és Binance Smart Chain (BSC) alapú volt, ami nagyrészt a lakossági kisbefektetőket jelenti. Mert az átutalási volumenek tekintetében a TRON és a BSC alacsonyabb részesedéssel bír. Az aktív tárcacímek száma szerint viszont nem, ami egyértelműen a kisbefektetők elkötelezettségét mutatja ezen két lánc iránt.

Az amerikai jegybank, a FED 2022-es jelentése szerint a stabilcoinok számos célra használhatók. Többek között határokon átnyúló fizetésekre, belső pénzátutalásokra és a cégek likviditáskezelésére. Ráadásul egyetlen stabilcoin joghatóságtól függően különböző célokat szolgálhat. Például az olyan magas inflációjú országokban, mint Zimbabwe és Nigéria, a stabilcoinokat alternatív fizetőeszközként vagy értéktároló eszközökként fogadják el. Eközben a fejlett gazdaságokban a stabilcoinokat széles körben használják kriptovaluta-vásárlások finanszírozására. A Tether vezető szerepe a stabilcoinok között valószínűleg tovább fog erősödni.

Például az USDT mögött álló vállalat nemrégiben partnerségre lépett a Telegram Open Networkkel (TON), és 60 millió dollárnyi USDT-t bocsátott ki a TON blokkláncon. Megnyitva így az utat a Telegram közel 1 milliárd felhasználója előtt. Ami az USDT vezető szerepére veszélyt jelenthet, az az amerikai szabályozási keretrendszer, amelyről jelenleg is folyik a vita az Egyesült Államokban. Ha elfogadják, akkor a nem amerikai kibocsátással bíró USDT-vel nem tudnak majd az amerikai cégek és szervezetek kereskedni.