A Telegram felhasználók most már kriptot is küldhetnek az appon belül

A The Open Network (Nyílt Hálózat) azaz TON, egy teljesen decentralizált, egyes rétegű blokklánc, amelyet a Telegram hozott létre. A cél az volt, hogy hogy sok milliárd felhasználót tudjon bevonni a blokkláncok világába, köszönhetően a gyorsaságának, könnyű használhatóságának és olcsóságának. A hálózat a héten jelentette be, hogy egy olyan botot adnak az apphoz, amely lehetővé teszi, hogy a Telegram több mint 550 millió felhasználója kriptovalutát küldhessen más felhasználóknak chaten keresztül.

Most már a Telegramon is lehet kriptovalutákat küldeni a felhasználóknak

Az úgynevezett “tárcabot” bevezetésének első fázisában elvileg a felhasználók csak Toncoinokat küldhetnek egymásnak, az állítások szerint tranzakciós díjak nélkül. Az üzenetküldő alkalmazásként ismertté vált Telegramnak már elég hosszú története van a kriptovalutákkal. Gondoljunk csak 2019-re, amikor az amerikai pénzügyi felügyelet, a SEC eljárást indított ellene. Elvileg azért mert a cég 1,7 milliárd dollárt gyűjtött be privát tokenkibocsátással. A SEC akkor úgy ítélte meg, hogy a Gram tokenek valójában engedély nélküli értékpapírok. 2020. júniusában aztán megegyezés született és végül a Telegram 1,224 milliárd dollárt visszatérített a befektetőknek. Ezen folyamat során aztán a Telegram végül átadta a teljes TON hálózat és a Toncoin kezelését a TON közösségnek.

Telegram

Ez egy nyílt forráskóddal dolgozó fejlesztői közösség és ők fejlesztik a blokkláncot és a Toncoint. Mostantól pedig már mindenféle tranzakciós díj nélkül lehet Toncoint és más kriptovalutát küldeni a Telegram felhasználók között és ehhez nem is kell többé tárcacímeket megadni és megerősítésekre várni. Ha valaki kipróbálta már a @Walletet, akkor láthatja, hogy valójában ez úgy működik a Telegramon belül, mint bármely más kriptotárca. A “tárcabot” használatához csak a legújabb Telegram-verziót kell telepíteni. A The Open Network szerint az egy héttel ezelőtti bevezetés óta már több mint 800 ezer felhasználói fiók használta ki ezt a lehetőséget. Maga a megoldás egyébként hasonlít a Lightning Torchhoz, amit még 2019-ben hoztak létre. Az volt a cél, hogy a Bitcoin Lightning használatával satoshikat lehessen küldeni a Twitteren a felhasználóknak. Ez végül aztán 2021-ben hivatalosan is a platform részévé vált, sőt ma már Ethereum címeket is használhatunk a Borravaló/Tip funkció alatt.