A világ legmegfizethetetlenebb lakáspiacai 2024-ben

A lakások világszerte egyre drágábbak, és egyre nehezebb a saját otthon vásárlása; olyannyira, hogy az ingatlanárak folyamatos emelkedése miatt sok helyen az otthonvásárlás szinte elérhetetlen céllá vált. De melyek azok a városok, ahol a lakásvásárlás a leginkább megfizethetetlen?

A Visual Capitalist által készített grafikon kiemeli azon lakáspiacokat, amelyeket 2024-ben „lehetetlenül megfizethetetlennek” minősítenek. Ezeket a piacokat a medián ár-jövedelem arány alapján rangsorolták, de mit is jelent pontosan ez az arány?

A medián ár-jövedelem arány összehasonlítja a medián házárat a medián háztartási jövedelemmel az egyes piacokon belül. A magasabb arány azt jelenti, hogy egy város kevésbé megfizethető. Például, ha egy város medián ár-jövedelem aránya 10, az azt jelenti, hogy a medián házár tízszerese a medián háztartási jövedelemnek. A jelentés szerint azok a városok, amelyek medián ár-jövedelem aránya meghaladja a 9,0-t, „lehetetlenül megfizethetetlennek” számítanak.

Az elérhetetlen lakáspiacok listája

Az elemzés nyolc ország – Ausztrália, Kanada, Kína, Írország, Új-Zéland, Szingapúr, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – 94 piacát fedi le.

A világ legmegfizethetetlenebb lakáspiacai

A világ legmegfizethetetlenebb lakáspiacai 2024-ben

Láthatjuk, hogy a rangsorban az első helyen álló Hongkong aránya 16,7. Ez azt jelenti, hogy egy otthon medián ára 16,7-szer nagyobb, mint a medián jövedelem. Ez az elképesztően magas arány szinte lehetetlenné teszi a lakásvásárlást az átlagos jövedelmű emberek számára.

Mely városok megfizethetőbbek?

Az érme másik oldala, hogy vannak olyan városok is, ahol az otthonvásárlás sokkal elérhetőbb. A jelentésben elemzett 12 legmegfizethetőbb város is a medián ár-jövedelem arány alapján került rangsorolásra. Azok a városok, amelyek medián ár-jövedelem aránya kevesebb mint 3,0, „megfizethetőnek” számítanak, míg azok, amelyek 3,1 és 4,0 között vannak, „mérsékelten megfizethetetlennek” minősülnek.

A legmegfizethetőbb lakáspiacok

A legmegfizethetőbb lakáspiacok 2024-ben

A jelentés szerint azok a városok, amelyek sikeresen tartják alacsonyan a medián ár-jövedelem arányt, fenntarthatóbbak és vonzóbbak a lakosok számára, mivel az ingatlanok elérhetőbbek a szélesebb közönség számára.

Az ingatlanpiacok megfizethetősége jelentős hatással van a városok lakhatási lehetőségeire és a lakosok életminőségére egyaránt. A 2024-es jelentés rávilágít arra, hogy mely városokban a legnehezebb otthont vásárolni, és hol találhatóak a legmegfizethetőbb lakáspiacok, ezek az adatok pedig fontosak mind a potenciális vásárlók, mind a várostervezők és azon döntéshozók számára, akik a lakhatási politikák kialakításán dolgoznak.