A világ országai szép lassan megválnak az eurótartalékaiktól?

Az euró, a világ második legnagyobb valutája csökkenő tendenciát mutat a fejlődő országok központi banki tartalékaiban. Az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb jelentése szerint az euró részesedése a devizatartalékokból 1%-kal csökkent az elmúlt évben. A csökkenés 2023-ban kezdődött, az év folyamán folytatódott, majd 2024 második negyedévében is tovább tart.

A jelentés szerint számos fejlődő ország központi bankjai diverzifikálni igyekeznek tartalékaikat, és ezt eurótartalékaik rovására teszik.

Ugyanakkor az EKB szerint valuta csak 1%-kal csökkent a fejlődő országok központi banki tartalékaiban. Az arany, mint tartalékeszköz viszont egyre népszerűbbé válik a központi bankok körében: az országok tonnaszámra halmozzák fel az aranyat, hogy stabilabb alapot biztosítsanak gazdaságuk számára.

A globális devizatartalékokban lévő euró aránya eközben 2023-ban 20%-ra csökkent, ami azt mutatja, hogy a fejlődő országok az amerikai dollár mellett az eurótól is megszabadulnak. A központi bankok diverzifikációs stratégiája azonban nem korlátozódik az aranyra.

Diverzifikációs törekvések

Az EKB jelentése szerint a fejlődő országok az eurójukat más valutákra cserélik, hogy ezáltal diverzifikálják tartalékaikat. A nyugati országok a kanadai dollárt, az ausztrál dollárt, a svéd koronát és a norvég koronát részesítik előnyben, a keleti országok valutafelhalmozása között pedig a szingapúri dollár és a koreai won szerepel.

Az EKB jelentéséből az is kiderül, hogy az euró szerepe a globális fizetésekben stabil maradt, mivel a valuta csak 1%-kal csökkent a fejlődő országok központi banki tartalékaiban. „Ez azt jelzi, hogy az eurós fizetések globális elérése stabil maradt az euró globális fizetésekben betöltött szerepéhez képest, amely a Swift – az a globális üzenetküldő hálózat, amelyet pénzintézetek használnak – által feldolgozott fizetésekben 2023 során jelentős csökkenést mutatott” – áll a jelentésben.

Oroszország és a rubel

A jelentés azt is hozzáteszi, hogy Oroszország megpróbálta kihasználni a helyzetet, és a rubelt vezető globális valutaként előtérbe tolni, az ötlet azonban nem tudott érvényesülni a globális pénzügyi piacokon. Az EKB megjegyezte, hogy bár Oroszország ambíciói nagyok voltak, a rubel nem tudott jelentős szerepet betölteni a nemzetközi devizapiacon.

Az euró csökkenése a devizatartalékokban és a fejlődő országok diverzifikációs stratégiái jelentős hatással lehetnek a globális gazdasági dinamikára a jövőben. Az arany és más valuták felhalmozása arra utal, hogy a központi bankok a pénzügyi stabilitásuk biztosítására törekednek.