A Világgazdasági Fórum mesterséges intelligenciával kényszeríti az embereket öncenzúrára

A Világgazdasági Fórum (WEF) egyre meredekebb ötletekkel áll elő, most a netet akarják teljes ellenőrzésük alá vonni.

A WEF a “köz” szolgálatában

Az idén ismét megrendezésre került Világgazdasági Fórum mindig is megosztó esemény volt. Az elképesztő külsőségek és a megrendezésére elpazarolt pénz már önmagában is ellenérzést váltott ki sokakban. Az utóbbi időben azonban a rongyrázás mellett az egyre inkább az emberek ellen irányuló javaslatok is borzolják a kedélyeket.

A WEF most éppen a netes zaklatás elleni harcot kiáltotta ki a világ legnagyobb problémájának. Noha ez egy valóban régóta fennálló és rendkívül súlyos gond, de a gazdasági recesszió és a klímaváltozás miatt kialakult extrém időjárás mind sokkal égetőbb problémát jelentenek.

Miért pont a netes zaklatás

Azt már régóta lehet tudni, hogy aki az információt uralja az az egész világot uralhatja. Az információ áramlását pedig legjobban a cenzúrán keresztül tudják a vezetők a kedvük szerint alakítani. A gond az, hogy a cenzúrát nem lehet csak úgy bevezetni, kell egy “bűnbak”, ami miatt “mindenképpen” szükség lesz rá.

A netes zaklatás sajnos már régóta a mindennapok része a társadalom viszont gyakorlatilag tehetetlen ellene. A hatóságok hozzá nem értése és lassúsága csak ront a helyzeten. A hatóságok együttműködésre való képtelensége miatt pedig a neten szabadon kószálnak a zaklatók, a gyerek molesztálók, a szélsőséges nézeteket valamint a dezinformációkat terjesztők.

A netes zaklatás megállításáért az emberek akár a saját jogaik részleges feladásába is önként belemennének. A WEF számára ezért pont ez lehet az ideális “bűnbak”. A szervezet már ki is hirdette, hogy a netes visszaélések és zaklatások csak egy a teljes internetre kiterjedő ellenőrzési mechanizmussal állíthatók meg. A teljes körű ellenőrzés azonban könnyen öncenzúrára is kényszerítheti az embereket.

A mesterséges intelligencia mindent lát

A tervek szerint egy óriási számítási kapacitással megtámogatott, tanulásra képes mesterséges intelligenciát szabadítanának rá a netre. A korábbi tapasztalatok alapján a mesterséges intelligencia az emberi tudással együtt ugyanis nem tudott elég hatékonyan fellépni a bűnözők ellen. A mesterséges intelligencia korlátozottan tudta felismerni, hogy milyen esetekben van szó bűntényről, az emberi moderátorok pedig véges mennyiségű információk képesek csak feldolgozni.

Az új megoldás kombinálja az emberi tudást a gépi tanulással. Az emberek által hozott döntésekből tanulva az AI egyre pontosabban és gyorsabban lenne képes felismerni a visszaélésre vagy bántalmazásra alkalmas tartalmakat.

Kinek az érdeke?

A netes zaklatás felszámolása mindannyiunk érdeke. A kérdés az, hogy ehhez valóban szüksége van-e egy mindenek felett álló, önfejlesztő mesterséges intelligenciára? Valóban alkalmas lenne ez a probléma megoldására? Hogyan és ki tudná ellenőrizni, hogy tényleg az áldozatok védelme érdekében vetik be a “csodafegyvert”?

A világ vezetőit ismerve az is kérdéses, hogy mi történne akkor, ha felszámolták a netes bűnözést? Kiket figyelne meg azután, vagy már akár azelőtt is a felturbózott AI? Kinek az érdekeit szolgálná az, ha a netezőket öncenzúrára kényszerítenék?