A globális elit felszólított mindenkit a dezinformáció elleni harcra

A Világgazdasági Fórum (WEF) folytatja igen aktív és hangos “dezinformációellenes” kampányát. És arra kéri a kormányokat, a médiát, a technológiai vállalatokat és a civil társadalmat, hogy mindannyian csatlakozzanak a kampányhoz. Mert a Fórum szerint a félretájékoztatás, a dezinformáció terjedése komoly veszélyt jelent az ökoszisztémánkra és társadalmunkra.

Mondjuk azért azt lehetett volna először tisztázni szakértők segítségével, hogy mi is a dezinformáció. Mindenesetre valószínűleg a globális elitet képviselő informális csoportot ez nem is érdekli, a saját maguk által terjesztett információktól való bárminemű eltérést már dezinformációnak gondolják. Pontosan ezért az EU-t és az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényét (DSA) kifejezetten dicsérik, pont azt, amelyet néhány kulcsfontosságú eleme miatt a kritikusok “cenzúratörvénynek” is neveznek.

A WEF szeretné, ha ismét bízna mindenki a hagyományos médiákban

A WEF honlapján található egyik bejegyzés a digitális technológiát és az általa decentralizált, töredezett média ökoszisztémának nevezett rendszert okolja az állítólag soha nem látott mennyiségű dezinformációért. Némi mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelemkeltés is helyet kapott a cikkben. De ma már ez minden valamire való posztban alapvető. A WEF szerint pedig nem a hagyományos médiát kell hibáztatni. Nem azokat az orgánumokat, amelyek készségesen szócsőként működnek együtt a kormányokkal és cenzúrázott híreket közvetítenek. Nem, hanem a töredezett média ökoszisztéma által terjesztett állítólagos dezinformáció csökkenti a bizalmat a hagyományos média és a kormányzatok irányában is.

Ezért a hagyományos média iránti bizalom helyreállításához teljeskörű háborút kell indítani a félretájékoztatás ellen. Mert a WEF és a vele együttműködő sajtóorgánumok szerint a média legértékesebb eszköze nem az információ. Ez valójában a bizalom, azaz a befolyás, amely a soha meg nem kérdőjelezett információk terjesztésén keresztül valósul meg. Mondjuk most már ezt a bizalmat nem lesz könnyű visszaszereznie senkinek. Elég ha csak Magyarországon körbenéz valaki. A legtöbb média számára egyáltalán nem a valóságos információk terjesztése a cél. Mindenesetre a WEF szerint a dezinformációval kell leszámolni, amiről nem igazán sikerült a szervezettől megtudni, hogy mi is az.