Tömeges elbocsátás: A Wells Fargo banknak elege lett az egérmozgatók használatából

A hibrid munkavégzés korában, amikor a munkavállalók két napot az irodában, három napot pedig külső környezetben dolgoznak, a munkáltatók egyre gyakrabban használnak produktivitást figyelő szoftvereket. Az alkalmazottak azonban túljártak a megfigyelőprogramok eszén az olyan eszközökkel, mint az egérmozgás-szimulátorok, más néven “egérmozgatók”.

Az egérmozgató kütyük népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen megnövekedett a TikTok-nak hála. A cégek hadat üzentek ezeknek az eszközöknek, miután megugrott a megjátszott munkavégzés mértéke, ami rányomta a bélyegét a hatékonyságra is.

A Wells Fargo a FINRA-nak szánt közleménye szerint, amelyről elsőként a Bloomberg számolt be, több mint egy tucat alkalmazottat bocsátott el a vagyon- és befektetéskezelési részlegéről az egérmozgatók használata miatt.

A nyilatkozat alapján “az aktív munka benyomását keltő billentyűzettevékenység szimulációjával kapcsolatos vádak felülvizsgálata után bocsátották el őket”.

Az egérmozgatók miatt megszűnhet a home office?

Az Amazon-on értékesített, legfelkapottabb egérmozgás-szimulátorok közül néhány több ezer értékeléssel rendelkezik. Az áruk leginkább 6 és 25 dollár között mozog. Hazánkban az efféle eszközök ára rendszerint 4 és 12 ezer forint körül ingadozik.

A pénzintézet FINRA közleményéből nem derül ki, hogy az alkalmazottakat azért rúgták-e ki, mert otthon vagy az irodában színleltek a munkavégzést. Továbbá az sem világos, hogyan buktak le a munkavállalók, és hogy a bank másfajta megfigyelési módokat választott-e a gyanús tevékenység tettenéréséhez.

A nagyobb bankok, köztük a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs a legagresszívabb intézmények közé tartoztak, amelyek a kormány által elrendelt, Covid-19 lezárások után visszarendelték dolgozóikat az irodákba.

 

Az amerikai kereskedelmi bankokra mostanában jócskán rájár a rúd, ami azt is jelentheti, hogy eljött az ideje egy egész szektorra kiterjedő reformnak. Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a JPMorgan Chase, a Bank of America és a Wells Fargo ügyfelei évente több százmillió dolláros átverések és csalások áldozataivá válnak. 2022-ben a bankóriások kliensei 456 millió dollárt vesztettek el a nem megfelelő biztonsági előírások miatt.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon minderről az alkamazottak tehetnek vagy inkább a vezetőség a ludas?