Airbnb részvényárfolyam két hónappal az IPO után

Közel két hónapja ment tőzsdére az Airbnb, szóval érdemes lehet megvizsgálni miért is teljesít kiemelkedően. A Covid-19 pandémia okozta lezárások és gazdasági korlátozások ellenére a szálláskiadó online piactér részvényárfolyama közel 30%-kot erősödött. Piaci értéke átlépte a 100 milliárd dolláros bűvös határt, többet ér önmagában, mint a világ legnagyobb hotelláncainak számító Marriott és Hilton együttesen. Mindezt úgy, hogy egyetlen kiadható ingatlant se tulajdonol.

De miért tudott ekkorát nőni az Airbnb részvényárfolyam?

Az egyik legfontosabb tényező az IPO piac 2020-as teljesítményére vezethető vissza. Az elmúlt évet számos mega-kibocsátás (1 milliárd dollár fölötti értékeléssel) illusztrálta. Az elsősorban USA és Kína cégeinek tömeges tőzsdére menetele következtében 2020-ban 1591 listázást regisztráltak, ami 331 milliárd dolláros tőkebevonást eredményezett; ez 42%-kal magasabb, mint 2019-ben volt. A nyomott központi banki irányadó kamatlábak és a fixhozamú kötvénypiacok enerváltsága szintén a tőzsdék világa felé hajtották a befektetők pénzét.

Kontextusában vizsgálva tehát nem lehetett túlzott meglepetés a vállalat értékelése az IPO közeledtével. Maga az Airbnb 44$ – 50$ közé lőtte be a tőzsdére menetelt megelőzően a részvényárfolyamát, de ahogy közeledett a kibocsátás, úgy kúszott a nyitóárfolyam egyre magasabbra egészen az 56$ – 60$ tartományba. Erre jött a nagymértékű közérdeklődés, ami még tovább, egészen 68 dollárig tolta az Airbnb részvények árát. Amint a vállalat részvényei tőzsdére kerültek, az árfolyam kilőve meg sem állt 140 dollárig és ezzel a történelem egyik legnagyobb IPO-jaként kerül a hírekbe.

Airbnb stock price by TradingView

Két hónap telt el az IPO óta, de hiába a vakcinák és oltások megindulása, az Airbnb és a turizmus továbbra is nyűglődik. Szakértők szerint az egyik fő indok a tőzsdére menetele mögött az lehetett, hogy a vállalatnak friss tőkére volt szüksége annak érdekében, hogy átvészeljék a pandémia okozta gazdasági és utazási korlátozásokat. A hint arra enged következtetni, hogy az aktuális Airbnb részvényárfolyam nem reflektálja valósághűen a vállalat eredményességét. Ennek cáfolására viszont felhozható, hogy a hosszabb távon gondolkodó befektetők tisztában vannak vele, hogy a turizmus vissza fog pattanni Covid-19 előtti állapotába, így megelőlegezik az Airbnb részvények magasra értékeltségével az enyhítések utáni performanszát. A kérdés már csak az, hogy mikor áll vissza a turizmus eredeti állapotába, ha egyáltalán visszaáll. A dilemmával nincsen egyedül az Airbnb; a Vrbo, HomeToGo, Holidu, Booking.com és Expedia vállalatokkal együttesen az elkövetkező negyedévekben átlagon felüli számokat kell produkálniuk, hogy alapja legyen a prémium részvényárfolyamoknak.

Maga az Airbnb társalapító-ügyvezetője Brian Chesky is elismeri, hogy “amint az emberek biztonságosnak érzik az utazást, utazni fognak. De más lesz, mint a pandémia előtt.” Az üzleti utaknak meg többségében búcsút is mondhatunk, hiszen “a pandémia intézményesítette sok vállalatnál az otthonról való munkavégzést — minden második amerikai (41%) ideje egy részében képes otthonról dolgozni vagy tanulni.”

De jöjjön néhány súlyos szám is, ami Airbnb részvénybefektetéseik felülvizsgálatára késztethet sokakat: 2020 első kilenc hónapjában az Airbnb bevétele 32 milliárd dollárról (YoY) 2.5 milliárd dollárra zuhant, a foglalások pedig 39%-kal 18 milliárd dollárra estek. Nettó vesztesége a duplájára, 697 millió dollárra emelkedett ugyanezen periódus alatt.

Mindezek tudatában, figyelembe véve a sokadik Covid19 hullámot, a mutáns vírusok terjedését, a lassú és fokozatos nyitásokat, senki se várjon profitot az Airbnb-től a következő 1-2 évben. És még csak nem is szóltunk az olyan fekete hattyúkról, mint szálláskiadó szektor potenciális regulációjáról, ami a pandémia előtt nem kevés városban terítéken volt.

Érdemes megvárni az IPO utáni első hivatalos bevételi kimutatásokat, valószínűsíthetően nem lesznek rózsásak. A szabad cashflow hozam, ROIC, az ár/EBV arány és a növekedés utáni felértékelési időszak (GAP) alapján az Airbnb részvények egyelőre kifejezetten ellenszenvesek.

***A cikkben közöltek nem minősülnek befektetési tanácsadásnak és a szerző magánvéleményét tükrözi. Bármiféle befektetés előtt DYOR.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.