Alapító elmagyarázza, hogyan lesz 1000 milliárd dollár a piaci értéke a Cardano projektnek

Egy friss interjúban a Cardano (ADA) és Ethereum (ETH) alapító Charles Hoskinson elmagyarázta, miért véli reális célnak az ADA 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációját.

Szerinte a legfőbb érv, hogy az ADA fejlesztői közösség elsősorban a kutatásra és fejlesztésre koncentrál a minél gyorsabb termékbevezetések, illetve marketing helyett.

Elmondása alapján egyre több az úgynevezett “tudományos alapokon nyugvó kriptovaluta” (science coin), mint az Algorand (ALGO), AVA és StarkWare, ami a kezdetben kritikák célkeresztjébe helyezte projektjét, ám hosszú távon csak az akadémiailag megalapozott projektek fognak tündökölni:

Tehát a tudományos megalapozottság érve nem csak a máról szól, hanem a holnapról, két különböző perspektívából is. Holnap viszonylatában arról van szó, hogy olyan protokollokat hozunk létre, amik több milliárd felhasználóra skálázhatóak. Nem létezik ma olyan protokoll a világon, amely ezt lehetővé tenné. Tehát meg kell azokat tervezni. És akkor a második érv, 5 év, 10 év vagy 15 év múltán, ki fog előállni ilyen protokollokkal? Mindig lesz egy zseni alapítónk? Nem.

Ahhoz, véli Hoskinson, hogy egy projekt egy zseni alapító nélkül is fennmaradjon és növekedjen, a projektnek egy “decentralizált agyat” kell kifejlesztenie, ami lehetővé teszi a folyamatos innovációt:

Tehát amikor a kvantumszámítógépek életre kelnek, tudunk védekezni ellene. Amikor elkezdjük ezeket a dolgokat műholdakon csinálni, már lesz protokollunk rá. Azt akarjuk, hogy ezek mobilon ugyanolyan felhasználói élményt nyújtsanak és rekurzív snarkokat használjanak. <…> És nem kell, hogy egy cég vagy fél építse azt. Különösen decentralizált módon jöhet ki a tudományos világból. <…> Tehát azt gondolom, hogy ez a hosszú távú felsőbbrendű megközelítés, és ez az egyetlen megközelítés, amely valóban elvezet minket milliárd ember protokolljához.

Hoskinson kitért a projektje pénzügyi vonzatára is és nincs kétsége afelől, hogy a kriptovaluta ipar milliárdosról billiósra fog növekedni. Az egyik legfontosabb hajtóerő a demográfia:

Első lényeges pont itt az, hogy mindenki 35 év alatti. Ha egy keresztmetszetet veszel belőlük, akkor McKinsey statisztikájából kiindulva ők és mások nagyobb valószínűséggel fognak kriptovaluta tulajdonosok lenni, mint kötvény, részvény vagy arany tulajdonosok. Tehát a befektetők ezen eszközosztály iránti érdeklődése a fiatalok irányába elfogult. És ahogy a fiatalok öregednek, egyre gazdagabbá válnak.

Az ADA alapító várakozása, hogy a kormányok is elkezdik adoptálni a blokklánc technológiát mialatt a szektor szabályozását is rendbe teszik:

Végső soron az államok fogják futtatni szavazó rendszerüket. <…> Tehát a tény, hogy ezek a rendszerek léteznek és végrehajtják mindezeket, még több értékbeáramlást fog eredményezni. Harmadsorban a szabályozások megalapozzák, hogy az intézményi befektetők végre pénzt tegyenek az iparunkba, ami milliárd dollárnyi új befektetést fog hozni.

Mikor mindez adott lesz, teszi hozzá Hoskinson, a Cardano lesz a legjobban pozicionálva, hogy learassa a babérokat:

És úgy gondolom, hogy mi vagyunk a legjobban pozicionálva hosszú távon a legnagyobb részének learatására. Most hogy ez 5 év, 10 év, 15 év után fog bekövetkezni, rengeteg dolog történhet, ami felgyorsíthatja vagy lefékezheti a teljes mozgalmat.

Jelenleg a Cardano a 13. legnagyobb piaci értékű kriptovaluta projekt, teljes kapitalizációja 1.074 milliárd dollár.

(Készült a CT cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.