Általános Grafikon ismertető a CryptoFalkától, avagy mit is láthatunk a Chartokon?

Szép napot mindenkinek!

Hamarosan elkészül az első technikai elemzés a Bitcoin Bázison, ez előtt a megértés segítése végett készültünk nektek egy “rövid összefoglalóval” a CryptoFalkától, hogy bemutassuk mik is azok a tartalmak, amiket általában láthattok a tőzsdei grafikonokon. Nem szerettünk volna túl részletes, nehezen érthető oktatási anyagot írni, inkább egy átfogó összesítésre gondoltunk, ami hasznos lehet azok számára, akiket érdekel a téma! Nah de lássuk a medvét, vagy inkább a bikát?!

Tőzsde: Az egyes koinok grafikonjait a különböző váltók szerint jeleníthetjük meg. A váltók árfolyamai között minimális eltérések lehetnek, célszerű az a váltó szerint ábrázolni, amelyik a legnagyobb forgalommal rendelkezik, ezt legegyszerűbben a coinmarketcap-en csekkolhatjátok le.

Koin: Ábrázolt koin+összehasonlítás alapja, pl: BTCUSD: Bitcoin ára USD függvényében. Mivel az egész kriptopiac árfolyama nagyban függ a Bitcoin mozgásától, ezért az altcoinokat sokszor BTC és nem pedig USD függvényében szoktunk megjeleníteni. Pl: NEOBTC, ETHBTC stb.

1 Gyertya időtartama:Megmutatja,hogy milyen nézeten ábrázoltuk a grafikont. ( 1D-1day-1nap-Egy gyertya időtartama 1 nap vagy 4h-4hours-4óra Egy gyertya időtartama 4 óra ) Általában minél nagyobb nézeten ábrázolunk annál erősebb jelzést ad hosszú távra, minél rövidebb a nézet annál reálisabb képet ad rövid távú, napi kereskedésre.

Gyertyák: Az árfolyam folyamatos változásait megjelenítő zöld/piros alakzatok. Két részből állnak: Testből, ami a nyitási és zárási időpont közötti változást mutatja, az előjeltől függően pirosan/zölden színezi. Szárból, ami az adott időtartományon bejárt tartományt mutatja. Pl. a kinagyított időtartományban az ár 5800 dollárnál is járt, viszont hamar visszapattant róla és pozitívba 7700-nál zárt. A test és a szár aránya és formája alapján léteznek bika/medve gyertyák.

MA: Moving average-Mozgó átlag. Az elmúlt x gyertya alapján kirajzolt előző gyertyák átlaga. Attól függően, hogy hány gyertyának vesszük az átlagát beszélhetünk pl: MA10, MA30-ról stb. ( Az elmúlt 10/30 gyertya alapján kirajzolt mozgó átlagok ) A mozgó átlagok sokszor viselkednek ellenállásként/támaszként. Lásd kék / pirosU alakok. Szintén fontos lehet, amikor a különböző hosszúságú m. átlagok metszik egymást.

EMA: Exponential moving average-Exponenciális mozgó átlag. Hasonló az MA-hoz csak máshogy súlyozza az egyes gyertyákat.

Ichimoku felhő: Picit hasonló a mozgó átlaghoz, csak itt min/max alapján, két különböző hosszúság alapján rajzol fel egy felhőt. A felhő teteje/alja támaszként/ ellenállásként funkcionál. Lásd Piros fordított U alakok.

Volume: Kereskedési volumen, A zölden/pirosan kitöltött görbe jelképezi az adott időtartományon belül létrejött kereskedési mennyiséget. Türkiz vonal az előző időtartamok alapján ábrázolt átlag. Minél nagyobb a volume annál jobb, ha alacsony az viszont negatív.

RSI-Relative Strengh Index: Talán a leggyakoribb indikátor, mely az ár változásának sebessége és a mennyiség alapján számolt indikátor. Ha értéke 70 fölött van az a túlvettséget tükrözi. 30 alatt túladott tartomány van, ami az adott csökkenő trend végét jelezheti.

SRSI-Stochastic RSI: Az RSI indikátor sztokhasztikus indikátora, haha. Az RSI adott értéket hasonlítja össze az adott időtartományon belüli min/max-al. Fent túlvett-negatív, lent túladott-pozitív. Gyorsabb, rugalmasabb mint a sima RSI, viszont önmagában nem ad tiszta képet.

MFI:Money Flow Index, RSI-hez hasonló indikátor, viszont ez a Volume-ot is figyelembe veszi. Én bollinger band-el kiegészítve használom, lényeg ha a sáv alsó részén van túladott-pozitív jek, ha felül akkor túlvett-negatív jel.

MACD: Moving average convergence/divergence: Különböző hosszúságú mozgó és exponenciális mozgó átlagok kombinációja. A felfele történő metszés emelkedést-zöld jelölés, a lefele történő metszés csökkenést vetít előre-piros jelölés

Alapvetően a CryptoFalka elemzéseit próbáljuk egységesíteni, a mi grafikonunkon a következő színjelöléseket használjuk az egységes és könnyebb érthetőség végett:


Hamarosan jelentkezünk az első Bitcoin Bázisos elemzésünkkel, addig is “stay tuned” 😉

Elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/
Honlap + Privát kereskedő csoport: https://www.cryptofalka.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.