A világválság óta nem ment ilyen jól az amerikai bankoknak: 300%-kal nőtt az árbevételük

A részvények és a devizapiacok volatilitása az amerikai bankok kereskedelmi bevételének fellendüléséhez vezetett, ami 44% -kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és meglepő módon 334,8% -kal nőtt az elmúlt negyedévhez képest.

Az Office of Comptroller of The Currency (OCC), bankokat felügyelő egyik szabályozó jelentése szerint:

„A konszolidált banki (BHC) kereskedelmi teljesítménye teljesebb képet nyújt a bankrendszer kereskedelmi bevételeiről… A konszolidált banki kereskedési bevétel 249 milliárd dollár volt 2019 első negyedévében 19,1 milliárd dollárral (334,8 százalék) magasabb, mint az előző negyedévben. A kereskedelmi bevételek negyedévenkénti növekedését a származtatott részvénytermékekből érkező bevételek 8,7 milliárd dolláros növekedése, valamint a kombinált kamatláb és deviza-származékok 6,5 milliárd dolláros növekedése alakította. Az amerikai bankok éves árbevétele 7,6 milliárd dollárral (44,3 százalékkal) nőtt.”

Jó világ az amerikai bankpiacon

Az első negyedév kereskedési bevételei a legmagasabbak 2012 óta, ahol négy bank dominál az OCC szerint:

„Az első negyedévben a bankok által vezetett derivatív szerződések feltételezett összege 24 900 milliárd dollárral (14,1 százalék) nőtt 201 300 milliárd dollárra az előző negyedévhez képest. A származtatott ügyletek feltételes összegének az alapul szolgáló kockázati kitettséggel való növekedését elsősorban a kamatláb összegek 21 000 milliárd dolláros növekedése okozta. A kamatláb feltételes összegek továbbra is a bankok származékos részesedéseinek többségét képviselték, 149 200 milliárd dollár, vagyis az összes származékos termék 74,1 százaléka.”

A kamatláb derivatívák olyan pénzügyi eszközök, amelyek értéke a kamatlábak változása alapján növekszik és csökken.

Általában fedezetként használják őket, de felhasználhatóak a FED kamatláb mozgások elleni védelemként is, amelyre a közelmúltban gyakran sor került.

„A négy bank az összes banki származtatott termék több, mint 88,3 százalékát birtokolja, míg a 25 legnagyobb bank az összes szerződés közel 100 százalékát teszi ki” – jelenti az OCC.

A JP Morgan 59 000 milliárd dollárt számolt el származékos termékekben. Citibank 51 000 milliárd dollárt, Goldman Sachs 49 000 milliárd dollárt, majd a Bank of America az egyik legkevesebbet a 20 000 milliárd dollárt, majd Wells Fargo 11 000 milliárd dollárt melyet a HSBC 5 000 milliárd dolláral követ, a többiek pedig 1 000 milliárd dollárt vagy annál kevesebbet.

Ez azt jelenti, hogy valójában csak három bank dominál a piacon, amelyek már túl nagyok ahhoz, hogy látszólag még nagyobbak legyenek.

A származtatott ügyletek 2009-ig lufiként növekedtek, az akkori bankválság bekövetkeztéig.

A hitelderivatíva kintlevőségek azonban továbbra is jóval, a 2008 első negyedévében elért 16 400 milliárd dolláros csúcs alatt maradnak, ami 132,0 milliárd dollárral (3,1 százalékkal) 4100 milliárd dollárra csökkent.

A jelentés azt sugallja, hogy jelenleg nincsenek olyan hibák, a hitelnyújtók vagy az amerikai bankok részéről, amelyek következtében a hitelfelvevő ne tudná a felvett összeget visszafizetni.

Úgy tűnik tehát, hogy a 2000-es évek ‘heyday’ időszaka visszatérőben az amerikai pénzszektorba, hiszen, csak a kereskedési ág az első negyedévben több mint tíz milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük