4 európai ország, ahol 6000 eurót kereshet egy ápoló

Ebben a négy európai országban lazán megkeres egy ápoló havonta 6000 eurót. Közel vannak hozzánk, mégis több mint hatszor annyit kereshet náluk egy egészségügyi dolgozó, mint itthon. 

Örök vita folyik arról, hogy mennyire keveset keresnek Magyarországon az egészségügyi dolgozók. Míg az orvosok jövedelme az elmúlt években növekedett is valamennyit, addig az állam sokszor megfeledkezik az ápolók béréről. Tavaly (elvileg) bruttó 582 ezer forintra nőtt egy egészségügyi dolgozók havi alapbére, ami évente nagyjából 17 ezer euró. Ez viszont még mindig jóval elmarad a nyugat-európai bérektől. Egyes esetekben, például azoknál, akik a sürgősségi osztályokon vagy magánintézményekben dolgoznak, ez az összeg magasabb lehet, de még ez is le van szakadva a külföldi bérektől. De miért is keresnek máshol jóval többet? A válasz egyszerű: mindenhol ápolóhiány van, amit próbálnak az aktuális kormányok valahogy kezelni.

Az adatokat nézve a bárkülönbség lenyűgöző néhány európai országban. Franciaországban és Spanyolországban például a fizetés jóval magasabb, mint nálunk, körülbelül 38 ezer euró évente. Euróban számolva majdnem 11 ezerrel több.

Ha aztán csak a szomszédos Szlovéniában nézünk szét, a helyzet még tragikusabbnak fog tűnni, ott ugyanis 43 ezer euró jár évente. Németországban 47 ezer euró, Norvégiában 63 ezer euró, Dániában pedig átlagosan 68 ezer euró felett vagyunk. Pedig nem is ezekben az országokban keresnek a legjobban a nővérkék. Svájcban például egy ápoló éves bére meghaladja a 70 ezer eurót, ami azt jelenti, hogy nagyjából 6 000 eurót keresnek havonta a dolgozók. Egyes adatok szerint a 80 ezret, de akár a 100 ezret is elérheti a nagyobb tapasztalattal rendelkezők fizetése.

Ott van aztán a belgiumi ápolók fizetése, amely évi 74 ezer euró körül mozog, Izlandon pedig évente átlagosan több mint 75 ezer eurót tehetnek zsebre az egészségügyben dolgozók. A legmagasabb fizetések Európában azonban Luxemburgban vannak, itt akár évente 120 ezer euró is lehet egy tapasztalt ápoló juttatása.