Nem érkezik meg Európába az Apple AI-funkciókat tartalmazó frissítése

Az Apple és a többi technológiai óriás hatalmas növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedben. A technológiai forradalom legújabb hulláma a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kiteljesedésében nyilvánulhat meg. Az Apple mellett azonban számos cég ki van téve morális kockázatok mellett a szabályozási környezetnek is.

A legújabb európai jogszabályoknak köszönhetően az Apple azonban nagy valószínűséggel késleltetheti, vagy el is felejtheti a legutóbb bejelentett funkcióinak egy részét a magánélet védelme miatt.

A digitális piacokról szóló törvény

A digitális piacokról szóló jogszabály célja, hogy tisztességes versenyt biztosítson a digitális platformok között azok méretétől függetlenül, szélesebb választékot kínáljon a fogyasztóknak, valamit új lehetőséget teremtsen a kisvállalkozások számára, áll az Európai Unió Tanácsának hivatalos weboldalán.

Az Európai Bizottság által javasolt jogszabály elsődleges célja a nagy technológiai vállalatának piaci hatalmának korlátozása, és megakadályozza a domináns piaci pozícióból adódó visszaéléseket. Az úgynevezett kapuvédő szolgáltatások külön szabályokat állapítanak meg a keresőmotorok, a közösségi média platformok, az online piacterek és felhőszolgáltatások működtetésére. Ezek a vállalatok nem részesíthetik előnyben saját szolgáltatásaikat, nem korlátozhatják a felhasználók lehetőségeit és biztosítaniuk kell a harmadik fél hozzáférhetőségét az interoperabilitáshoz.

Az átláthatóság és jelentéstétel mellett a szabályszegő vállalatokat globális árbevételük akár 10%-ával is büntethetik, az ismétlődő jogsértések pedig akár a vállalatok felosztását is eredményezhetik. A DMA feladata ezen túl az ítéletek és intézkedések végrehajtása, és a piac teljes körű monitorozása.

Késhetnek az Apple legújabb funkciói

Az Apple a digitális piacokról szóló törvénynek hála késleltetheti, vagy meg is szűntetheti egyes funkcióit az európai piacokon. Két héttel ezelőtt az Apple több száz új funkciót jelentett be, melyek a felhasználói élmény fokozása érdekében kerültek kifejlesztésre. Az élesedő versenyben elengedhetetlen a legújabb technológiák és innovációk kutatása, ugyanakkor a mesterséges intelligencia morális veszélye és az adatvédelem fontossága miatt ezen funkciók több, mint valószínű, hogy Európában nem lesznek elérhetők.

Az Apple szóvivője, Fred Sainz legutóbbi nyilatkozatából az derül ki, hogy az iPhone-tükrözés, az Apple Intelligence és a SharePlay képernyőmegosztás a DMA-nak hála bizonytalan ideig – az is lehet, hogy örökre – felfüggesztésre kerülnek, és nem kerülnek bevezetésre. Az Apple attól tart, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszerítik a tech-óriásokat, hogy visszavonják a magánéletet és adatbiztonságot veszélyeztető funkcióikat.

Az Európai Unió szóvivője szerint egy 450 millió potenciális felhasználót vonzó piacról beszélünk, mely mindenki számára nyitott, aki a szabályok szerint szeretne működni. Az általuk előirányzott kapuőr-szolgáltatások a tisztességes versenyt kívánják biztosítani, és a felhasználók biztonságát

Az, hogy pontosan mi okozza az aggodalmakat, nem teljesen világos, de az Apple Intelligence egyedül a Siri, a Genmoji frissítések, az értesítések kezelését és a különböző alkalmazásokban végrehajtott szkriptműveleteket fedi le. Az Apple Intelligence béta tesztelésére egyébként nyártól lesz lehetőség.