Atomreaktort javasolt a helyi önkormányzat, hogy legyen elég energiájuk

A digitális kor kezdete óta a világ internetes adatainak nagy része hatalmas adatközpontokon keresztül áramlik. Van egy terület az Egyesült Államokban, amit csak Adatközpont Völgynek becéznek. Észak-Virginiában található a világ legnagyobb adatközpont koncentrációja.

Adatközpont Völgy – a CIA is itt tárolja az adatokat

Egyesek a területet csak „kémországnak” nevezik. Ugyanis a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más hírszerző ügynökségek is ezeket az adatközpontokat használják az adatok tárolására.

Tekintettel az okostelefonok, a streaming szolgáltatások, majd az okoseszközök és most pedig a generatív mesterséges intelligencia exponenciális elterjedésére, az észak-virginiai adatközpontok energiaigénye a technológiával együtt exponenciálisan nő

Lassan atomreaktorokra lesz szükség az energiaigény biztosítására – jelentette a Dominion Energy.

Csütörtökön Bob Blue vezérigazgató azt mondta a befektetőknek, hogy a gazdasági növekedés, a villamosítás és az adatközpontok gyorsuló bővítése növeli az energiaigényt a térségben. Blue azt mondta:

“Az adatközpont-iparág jelentősen nőtt Észak-Virginiában az elmúlt években. Az elmúlt körülbelül öt évben 94 adatközpontot kötöttünk össze több mint 4 gigawatt kapacitással.”

Blue arra számít, hogy közműcége még ebben az évben további 15 adatközpontot csatlakoztat majd rá a helyi elektromos hálózatra.

Ez a növekedés pedig nagyságrendekkel csak gyorsul tovább. Ez három részből tevődik össze:

  • a rendszerhez való csatlakozást kérő adatközpontok száma nő,
  • az egyes létesítmények mérete is nő,
  • a meglévő létesítmények is egyre több energiát igényelnek

Teljes kapacitáson vagyunk – összegezte a közmű szolgáltató vezetője.

Atomreaktort javasolnak a növekvő energiaigény miatt

Egyetlen adatközpont jellemzően 30 megawatt vagy annál nagyobb energiaigénnyel rendelkezett régen. Mostanra azonban 60-90 megawatt vagy nagyobb igényekre is jönnek be egyedi kérések, és ez még nem is állt itt meg.  A helyi energiavállalat rendszeresen kap megkereséseket még ennél is nagyobb igények támogatására. Ezek jellemzően több épületből álló központi campusok, amelyek teljes kapacitása 300 megawatttól akár több gigawattig terjed.

A jelentős terhelésnövekedés miatt a helyi sajtóorgánum az év elején arról számolt be, hogy több milliárd dolláros regionális villamosenergia-hálózat-fejlesztést javasolnak az adatközpontok energiaigényének növelésére Észak-Virginiában.

Továbbra is nő az energiaéhség, különösen az adatközpont ágazatban, ahol az új nagyszabású projektek több száz megawattnyi keresletet jelentenek. A helyi lap szerint ez arra késztette a tisztviselőket, hogy kis moduláris atomreaktorokat javasolnak telepíteni az energiaigény biztosítására.

Mennyi energiára van szükség?

Egy átlagos háztartás energiaigénye 7kW körül van (32A esetén), tehát egy kisebb adatközpont is ~4000 háztartás energiaigényével egyezik meg. Egy nagyobb pedig elérheti közel 13000 háztartás energiaigényét is. És akkor a gigawattos beruházásokról nem is beszélünk.

Összehasonlításképpen, a négy paksi reaktorblokk villamos teljesítménye 500-500 MW, az atomreaktor elektromos összteljesítménye 2000 MW. Tehát akár 20 nagyobb méretű adatcentert is el tudna látni egy ilyen erőmű az Egyesült Államokban 🙂