Egy autó méretű aszteroida találta el majdnem a Földet [videó]

Autó méretű aszteroida igen közelről érintette a Földet a bolygó körüli pályája során. Az Armageddon azonban ezúttal elmaradt.

Autó méretű aszteroida suhant el a Föld mellett

Az űrkő május 14-én alig 11 500 mérföldre (18 500 kilométerre) kerülte el a Földet.


Egy kisebb méretű aszteroida nagyon közel repült a Földhöz kedden,  május 14-én, mindössze két nappal azután, hogy a csillagászok egyáltalán felfedezték.

A 2024 JN16 aszteroida szélessége kevesebb, mint 15 láb (4 méter). Tehát körülbelül akkora, mint egy autó. A The Virtual Telescope Project szerint kedden, európai idő szerint reggel 9 köröl haladt el a Föld mellett. Egészen közel, 11 500 mérföldre (18 500 kilométerre) megközelítette bolygónk felszínét.

A 2024 JN16 nevű aszteroidát Gennagyij Boriszov amatőrcsillagász fedezte fel, mindössze két nappal ezelőtt a krími Nauchnijban található MARGO Obszervatórium segítségével.

2024 JN16 aszteroida

Igen közel száguldott el a meteor a Föld mellett

Az űrkőzet az Apollo aszteroidacsoporthoz tartozik, amelynek pályája metszi a Föld pályáját. Ennek a csoportnak a híres aszteroidája volt a cseljabinszki meteor. Ez a meteor akkora volt, mint egy hatemeletes épület, amikor 2013-ban felrobbant a légkörben az oroszországi Cseljabinszk város felett.

Mivel az ilyen objektumok keringési pályája miatt fennáll annak a veszélye, hogy egy bolygóval vagy más aszteroidával ütköznek, a csillagászok becslése szerint meglehetősen rövid ideig maradnak életben Naprendszerünkben – talán mindössze 10 millió évig.

A Földdel való súrlódása során a 2024 JN16 jóval a Hold pályáján belül helyezkedett el. Fele olyan távolságra volt, mint a bolygónkat 22 236 mérföld (35 785 km) magasságban körbefutó geostacionárius műholdak héja.

Mivel ilyan közel repült a Földhöz, az aszteroida 13 magnitúdóval ragyogott a legfényesebben, mint a többi csillag, és ezért látható volt a teleszkópok számára is. A The Sky Live szerint azonban jelenleg már több mint 186 400 mérföldre (300 000 kilométerre) van már a Földtől a Kígyók csillagképben, ezért csak hosszú expozíciós fényképezéssel látható.

Évente 40 aszteroida keresztezi a Föld pályáját

Csak ebben az évben a csillagászok több mint 40 olyan aszteroidát találtak, amelyek útja közelebb van a Földhöz, mint a Hold pályája – jelentette a Watchers.

Az Asteroid Watch becslései szerint kedden további négy aszteroida közelítette meg a Földet. Kettő akkora, mint egy ház, a harmadik, mint egy repülőgép, a negyedik pedig mint egy épület. Azonban ezek biztonságos távolságban haladtak el a Föld mellett.

Földközeli aszteroidák és üstökösök nyilvántartását a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion labora kezeli.