Az afgán nők számára az egyetlen kiutat a kriptovaluták jelentik

Egy olyan időszakban, amikor az afgán valuta (AFN) leértékelődik, és az afgánok, különösen a bankszámlával nem rendelkező nők pénzügyi zűrzavarral küszködnek, Kabul a kriptovaluták felé fordul.

A legtöbb afgán lánynak és nőnek nem lehet bankszámlája, mivel vagy nem engedélyezték számukra, vagy nem voltak meg a számlanyitáshoz szükséges papírok. Ennek eredményeként tíz évvel ezelőtt Roya Mahboob és nővére megalapították a Digital Citizen Fund nevű nonprofit szervezetet, és elkezdték bitcoinban fizetni afgán alkalmazottaikat és szabadúszóikat.

Mahboob azonban akkoriban még nem sejtette, hogy sok helyi nő számára a bitcoinban történő fizetés jelenti majd az egyetlen kiutat az országból. Miután a tálibok 2021. augusztus 15-én elfoglalták Kabult, ezek a hölgyek kriptotárcákat használtak a pénzük átutalásához, a családjuk országból történő kimenekítéséhez és más országokban való letelepedésükhöz.

Bitcoin szeretettel Afganisztánból

Heratban és Kabulban lányok és nők ezreit tanította meg Mahboob és nővére a számítógépes alapismeretekre. Mahboob a Reutersnek nyilatkozva:

“Nem volt megvalósítható vagy biztonságos készpénzt küldeni mindenkinek, de a mobilpénzt sem használták olyan széles körben, és nem léteztek olyan lehetőségek, mint a PayPal. Aztán hallottunk a bitcoinról.”

Majd hozzátette:

“Könnyen használható, olcsóbb és biztonságosabb volt, mint más lehetőségek. Ezért megtanítottuk a lányoknak, hogyan kell használni, és elkezdtük vele fizetni a munkatársainkat és a közreműködőket – azt mondtuk nekik, hogy ez egy befektetés a jövőbe.”

Meglepő módon a nagyjából 16 000 lány és nő körülbelül egyharmada, akik alapvető számítógépes ismereteket szereztek Mahboob létesítményeiben, azt is megtanulták, hogyan kell kriptotárcát létrehozni, pénzt fogadni, valamint bitcoin és ethereum használatával kereskedni és befektetni.

A kriptovaluták elfogadása a fejlődő országokban

Miközben a nagy intézményi befektetők idén új csúcsra hajtják a bitcoint, az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy egyre inkább olyan emberek fogják a kriptovalutát használni, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki szolgáltatásokhoz. Valójában a leglelkesebb támogatói olyan országokból kerülnek ki, mint Afganisztán, ahol a legtöbb embernek nincs bankszámlája, a bankokat hosszabb időre bezárták, a helyi valuta pedig elértéktelenedett.

A kriptovalutával kapcsolatos volatilitás ellenére a bitcoin mentőövet jelentett az olyan emberek számára, mint Mahboob és korábbi diákjai, valamint a főként fiatal afgán férfiakból álló növekvő felhasználói bázis.

“A megbukott vagy kihívásokkal küzdő államokban az emberek így tudják támogatni a családtagjaikat” – mondta Keith Carter, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Számítástechnikai Iskolájának docense, és Venezuelát említette példaként, ahol az emberek a mémnek szánt dogecoinnal vásároltak alapvető cikkeket, miután az ország valutája padlót fogott.

“A kriptopénz oda megy, ahol hiányzik a digitális infrastruktúra, és a digitális szolgáltatások iránti kereslet növelésével ösztönzi az infrastruktúra fejlesztését” – tette hozzá Carter.

Nemcsak Mahboob látta meg a kriptovalutákban a jövőt. A 22 éves Farhan Hotak családjának a déli Zabul tartományból Pakisztánba kellett menekülnie. Ő azonban visszatért, hogy vigyázzon az otthonára, és az Instagramon vlogokat posztoljon az afgán helyzet alakulásáról.

Hotak elmondása szerint 2019-ben lépett a kriptotérbe, amikor először hallott a bitcoinról. Miután tavaly, a koronavírus-járvány közepette ő is az otthonába kényszerült elkezdett kriptopénzekbe fektetni. “Ez egy jó lehetőség számomra és a hozzám hasonlók számára” – mondta Hotak, aki az Instagram-fiókján vlogokat posztol a kriptóról is.

“Szeretnék egy kriptotanfolyamot indítani az afgánok számára – segíteni nekik, hogy jobban megértsék. Addig is minden tartományban, ahová ellátogatok, a kriptóról fogok beszélni” – jelentette ki lelkesen a fiatal srác.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.