Az AI és IoT együttes használatának előnyei

A mesterséges intelligenciának (AI) és a dolgok internetének (IoT) kombinációja forradalmasította a különféle iparágak és vállalkozások működését. Az IoT és AI kombinációjával olyan okos gépeket készítenek, amelyek intelligens cselekedeteket utánoznak, és minimális emberi beavatkozással támogatják a döntéshozást. Ez a két hatékony technológia együttesen lehetővé teszi a vállalkozások számára a valódi digitális átalakulás elérését.

Az AI pontos szerepe az IoT-ben

Az IoT-ben a szenzorok olyan eszközökbe vannak beépítve, amelyek internetkapcsolaton keresztül teszik lehetővé az adatáramlást. Az ezt követő műveletkor az IoT-eszközök az utolsó előtti elemzésre támaszkodnak, ahol az AI létfontosságú szerepet játszik.

Az IoT adatokat szolgáltat, míg az AI erre építve válaszokat szolgáltat, amelyek hozzájárulnak az intelligens cselekvések elindításának perspektívájához. Az AI-vel végzett szenzoradatok elemzésével a különböző vállalkozások produktív döntéseket hozhatnak. Az AI által támogatott IoT szintén garantálja a bizalmas adatok biztonságát.

Cikkünkben ismertetjük az IoT és az AI együttes használatának előnyeit néhány valós példán keresztül.

Az AI-alapú IoT használatának előnyei

Az AI és az IoT kombinációja számos előnnyel jár a vállalkozások és az ügyfelek számára. Az AI és az IoT együttes használatának fő előnyei:

1. A működési hatékonyság javítása

Az IoT-ben az AI vizsgálja a folyamatos adatáramlatokat, és kiszúrja a különféle pozitív vagy negatív mintázatokat a rendszer működésében. Ezenkívül a mesterséges intelligencia részét képező gépi tanulás (ML) képes előre jelezni a működési körülmények változásait, és meghatározni a tökéletes eredmények eléréséhez szükséges testre szabható paramétereket.

Az okos IoT betekintést nyújt azokba a felesleges és elhúzódó folyamatokba is, amelyekkel néhány feladatot újra lehet definiálni a működési hatékonyság növelése érdekében. Például a Google az AI-t arra használja az IoT-ben, hogy minimalizálja az adatközpont hűtési költségeit.

Ha az ellátási lánc bármely létfontosságú eleme meghibásodik, több időbe telhet a hiba manuális megtalálása mint maga a javítása. Az AI és az IoT azonban megjelölheti a hiányosságokat, és a javaslatokat adhat a folyamat módosítására.

2. Magas szintű kockázatkezelés

Ez a két technológia együttesen lehetővé teszi a vállalkozások számára a kockázati tényezők széles körének felismerését és előrejelzését, amelyekre azonnali automatizált riasztással tudnak reagálni. Ezáltal képes megakadályozni a nem kívánt pénzügyi veszteségeket, és kivédheti a kibertámadásokat is. Az összekapcsolt hordható eszközökről (telefon, karóra, különféle detektorok) gyűjtött adatokat az AI elemezheti az alkalmazottak biztonságának garantálása érdekében.

3.  IoT skálázhatóság

Az IoT-hálózatok általában olcsó érzékelőkből állnak, amelyek folyamatos adatáramlatot generálnak. A mesterséges intelligencia kíséretében az IoT rendszer megvizsgálja és összesíti az egyik készülék adatait, mielőtt továbbítaná azokat más készülékeknek. Ez minimalizálja a terjedelmes adatokat, és lehetővé teszi a kapcsolatot számos IoT eszköz között, azaz a skálázhatóságot.

4. Megszünteti a váratlan költségeket

Egy berendezés váratlan meghibásodása a gyártás során drága és váratlan leálláshoz vezet.

Az AI-alapú IoT előre jelzi a karbantartás szükségességét, amely elősegíti a berendezés meghibásodásának kiküszöbölését és a karbantartási eljárások megfelelő tervezését. Ez javítja a berendezések hozzáférhetőségét és az üzemidőt.

Az informatikai vállalatok is mindenfajta módon próbálják csökkenteni a működési költségeiket. Például az AI-alapú IoT gyorsan összegyűjtheti és elemezheti az adatokat, hogy következtethessen az eljárások olyan részeire, amelyek fenntartása túl költséges lenne.

robots

Valós példák az AI és IoT kombinációra:

(A) Robotok a gyártásban

Az új technológiákat, mint például a mély tanulás, a robotok, stb. a gyártási folyamat során már számos iparág alkalmazza. A robotok használata az iparágakban okosabbá vált a beépített szenzorok segítségével, amelyek felgyorsítják az adatátvitelt. A robotok tanulnak az új adatokból, és a tapasztalatokból javítják hatékonyságukat, amivel megtakarítanak gyártási időt és költségeket.

(B) Önvezető autók

Az önvezető autók az IoT és az AI technológiák kombinációjának egyik legszebb példája. Az AI-vel felruházva ezek az autók előre jelzik a gyalogosok cselekedeteit különböző helyzetekben. Az ilyen autók kitalálják az útviszonyokat, a legkedvezőbb sebességet, a vezetési módot, és minden utazás után okosabbá válnak.

(C) Kereskedelem elemzése

A kereskedelem elemzéséhez, különösen a kiskereskedelem területén, különféle érzékelőket és kamerákat használnak, hogy figyeljék a fogyasztó viselkedését. Ezek a kiskereskedelmi elemzések képesek megbecsülni az ügyfelek látogatási idejét is. Az okos rendszerek így a személyzet létszámának pontos alakítására is képesek javaslatot adni, így hatékonyan lehet kezelni a munkavállalók számát, és a bevételeket is növelni lehet.

(D) Okos termosztát-megoldás

Az okos termosztát-megoldás AI-alapú IoT-vel is lehetséges. Okostelefonokkal ellenőrizhető és kontrollálható a hőmérsékletet a felhasználók napirendjének és mozgásának megfelelően. Az így kapott hőmérséklet megfelel a felhasználó kényelmének, fokozza a felhasználói élményt, és csökkenti a költségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük