Az állam zsebében landolhatnak a gazdátlan kriptopénzek New Yorkban

A New York Állami Közgyűlés egy olyan törvénytervezetet javasol, amely az államot nevezné tulajdonosának azoknak a digitális pénzeknek, amelyektől elpártolnak a fejlesztőik, közösségük, vagy nem került jogos tulajdonosukhoz vagy épp a tulajdonosuk elhunyt. Magyarán a gazdátlan kriptopénzek az állam zsebébe vándorolhatnak, már ha képesek hozzáférni a kriptóhoz.

Egy iparági csoport, az Unclaimed Property Professionals Organization (Nem Követelt Ingatlankezelői Szervezet) kijelentette, hogy mivel egyre több magánszemély és vállalat ismeri el a kriptovalutákat törvényes fizetési formaként, valószínűleg ezzel együtt nőni fog a gazdátlan kriptopénzek vagyoni ügyeinek száma.

A legtöbb amerikai állam már rendelkezik törvényi szabályokkal a kriptovalutákra vonatkozóan, de csak néhány állam, köztük Illinois, Colorado, Tennessee és Utah ismeri el a virtuális pénznemet, mint tulajdon.

Az amerikai lefoglalási és elkobzási törvények előírják, hogy azok a személyek vagy vállalkozások, akik más személy vagyontárgyával – akár tárgyi, akár immateriális – rendelkeznek, kötelesek átadniuk azt az államnak, ha nyugalmi időszak után elhagyatottá, kikéretlenné váltak, ami általában 3-5 év. Ezután az állam fogja azt bizalmasan kezelni, amíg a tulajdonos vagy a tulajdonos örökösei azt nem követelik.

A Greenberg Traurig nemzetközi ügyvédi iroda, Marc J. Musyl és munkatársai aggodalmukat fejezték ki a blokklánc technológiát érintő törvényekkel kapcsolatban, hiszen nem világos ki az, aki valójában rendelkezik a digitális eszközökkel, és hogyan képesek az államok ezeket követelni? Mindkét kérdés megválaszolatlan marad a new yorki törvényjavaslat értelmében. További kérdések is felmerültek a törvénnyel kapcsolatban:

  • Ki a digitális eszközök birtokosa? A kriptovaluta tőzsde, az online pénztárca szolgáltató vagy egy pénzügyi közvetítő?
  • Ezen vállalkozást tulajdonosnak kell tekinteni, mivel képes hozzáférni és átadni a kriptovalutát egy harmadik félnek?
  • A tulajdonosok rendszerint magánkulcsokkal vagy jelszavakkal rendelkeznek, amelyek szükségesek a kriptovalutával való kereskedésekhez, így a pénztárca szolgáltatás vagy a tőzsde nem tudná átadni a vagyont az államnak, és az állam valószínűleg nem tudná érvényesíteni vagyonkezelés jogát.
  • A felszámolt kriptovaluta tulajdonosainak megkeresése nehéz, mivel sok tulajdonos ismeretlen.
  • Hogyan határozzák meg az államok, hogy mikor vált elhagyatottá a kriptovaluta?

Az Eversheds Sutherland ügyvédi iroda is azon tűnődött, hogy a kriptotőzsdék hogyan utalnák át a digitális eszközöket az államoknak, amikor azok nem rendelkeznek a szükséges technológiával ahhoz, hogy elfogadják és megtartsák a kriptovalutákat.

A new yorki törvényjavaslat egy olyan cselekvési irányt mutat, amelyet számos állam már elkezdett követni. A gazdátlan kriptopénzeket elhagyottnak kell tekinteni, majd átutalni a New York Állami Számvevőszék Hivatalába, tőzsdén vagy más módon értékesítve. Ezután a bevételt az állam az elhagyott vagyonalapban tartaná, és a jogosultak csak a virtuális valuta értékesítéséből származó bevételt kaphatnák meg, nem pedig a kriptovaluta valós piaci értékét.

Több szakértői figyelmeztetés látott már napvilágot. A digitális valutaipar résztvevőinek – ideértve a tőzsdéket és a pénztárca szolgáltatásokat is – „meg kell ragadniuk a szabályozási és végrehajtási lehetőségeket, az ellenőrzéseket vagy peres ügyeket, amelyek a tulajdonjogok állam általi megsértésén alapulnak” – mondta Musyl és munkatársai.

Az államok „agresszívan módon magánszemélynek álcázott ellenőrök bevonásával dolgoznak, akik azért vannak, hogy ellenőrizzék és beazonosítsák azon vagyonokat, amelyeket nem jelentettek be az államnak. Az ellenőrzések gyakran vitatottak, az értékük alapján pedig akár több millió dollárt is érhetnek” – nyilatkozták az Eversheds ügyvédek.

A Kendall L. Houghton, az Alston & Bird ügyvédi irodájának partnere azt mondta, hogy a tulajdonosoknak aktívaknak kell maradniuk, máskülönben az állam kikéretlen, alvó vagyontárgynak titulálhatja.

A gondolatmenetet folytatva ennyi erővel Satoshi Nakamoto mesés bitcoin vagyona is az államot illeti, hisz már több mint 5 éve meg sem moccant.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.