Az Európai Bizottság az IOTA-t választotta az EU Blockchain fejlesztéshez

Az IOTA Alapítvány kapta meg a támogatást az Európai Bizottságtól a jövőbeli uniós blokkláncra épülő szolgáltatások kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztéséhez.

Az IOTA Alapítvány szintén győztes beszállítóként futott be azon a beszerzésen, amelyet az EU nemrégiben a blokklánc kereskedelmi hasznosításának 2. fázisa céljából írt ki. A mostani tender szerint prototípus-fejlesztéseket fognak kidolgozni az Európai Blokklánc Szolgáltatási Infrastruktúra (EBSI – European Blockchain Services Infrastructure) jövőbeli változataihoz.

Versenyben az EU-ért

Az alapítvány egy blogbejegyzésben jelentette be az odaítélt bizottsági támogatását. Négy másik kiválasztott beszállítóval együtt dolgoznak majd azon, hogyan lehetne az EBSI-t skálázhatóbbá, átjárhatóbbá, biztonságosabbá és energiahatékonyabbá tenni.

EBSI

Az EBSI node-ok gyűjteménye, amely blokklánc-technológiát használ a határokon átnyúló szolgáltatások javítására Európa-szerte. Az EBSI-t 2018-ban hozták létre, miután az EU Bizottsága és a tagállamok létrehozták az európai blokklánc-szponzorációt.

Az IOTA-t még szeptemberben választották ki az uniós blokklánc kezdeményezés 1. fázisában másik hat beszállítóval együtt az összesen 35 jelentkező közül. A 2A fázisban az alapítvány a hírek szerint szorosan együttműködik majd a Software AG-val a fejlesztések megvalósításában. Hat hónap elteltével a bizottság kiértékeli az összes részt vevő projekt eredményeit. Ezután legalább hármat továbbvisz a 2B fázisba, amely során megkezdődnek a tesztelések is majd.

Az IOTA a shardingot nevezte meg az EBSI skálázási megoldás egyik fő összetevőjeként. A sharding egy olyan módszer, amellyel csak a node-ok bizonyos csoportjai validálnak bizonyos típusú tranzakciókat, ami jelentősen növeli a tranzakciók volumenét. Vitalik Buterin is ezt a technológiai megoldást nevezte meg az Ethereum skálázási problémájának hosszú távú megoldásaként, de úgy véli, hogy a végleges megvalósítás még évekbe telhet nekik.

“A sharding megoldásra vonatkozó elképzelésünk egy Tangle Tree kialakítása, ahol egy “gyökér” hálózat “ághálózatok” sorozatán keresztül potenciálisan nagyszámú “levél” hálózathoz csatlakozik” – magyarázta az IOTA. “A különböző ágak és elágazásaik feloszthatók földrajzi, használati esetek vagy ügynökségek szerint is.”

Az IOTA innovációi

Az IOTA tavaly több jelentős fejlesztést indított el a hálózatán, beleértve a staking teszthálózatot és a Assemblyt – egy többláncos okosszerződéses platformot. Az újítások egy nagyobb visszatérés részei, amellyel az alapítvány megpróbálja biztosítani, hogy az IOTA-t emberek milliárdjai használják “ember-gép fizetési hálózatként”.

Az IOTA árfolyama a cikk írásakor 1,15 dollár körül alakul. A token nagyon erős növekedést ér el az elmúlt időszakban a kedvező hírek hallatán.