Az IMF szerint a kriptók globális pénzügyi krízist okozhatnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a kezdetektől fogva ellenzik a kriptovaluták használatát, de legutóbbi blogbejegyzésükben már helyett kapott némi konstruktív kritika is.

Az IMF legfontosabb feladata az árfolyam stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek biztosítása. A világszintű gazdasági problémákat tovább tetézte a világ kriptopiacainak az utóbbi két évben tapasztalható robbanásszerű növekedése is: kriptovaluták teljes piaci értéke idén szeptemberre meghaladta a 2 billió dollárt.

A washingtoni székhelyű IMF a kriptovaluták egyik legfőbb kritikusa volt már a kezdetektől fogva, hiszen azok a mai napig sem rendelkeznek egységes felügyeleti szervvel, nincs átfogó szabályozás és a működésük nem felel meg semmilyen hagyományos modellnek.

Mitől fél az IMF

A kriptovaluták mostanra azonban a mindennapi élet részévé váltak, ezért a “problémával” itt az ideje érdemben is foglalkozni. A IMF a legutolsó beszámolójában végre pótolta ezt a mulasztást, felvázolta azokat a pontokat, ahol a kriptovaluták valóban veszélyt jelenthetnek a felhasználók számára. Természetesen a legelső probléma a felügyelet és az egységes szabályrendszer hiánya. A második helyen a biztonsági hiányosságok állnak, mint például a tárcákat ért hackertámadások, de ide sorolta az olyan spekulatív vagy egyenesen csalás céljából létrehozott coinokat is, amelyekkel jelentős összeget csaltak ki a jóhiszemű felhasználók zsebéből. A tranzakciók anonimitása is (nyilván) zavarja a világszervezetet, hiszen így azok könnyen felhasználhatók pénzmosásra vagy terroristák támogatására is.

Egy új jelenségre is felhívták a figyelmet: a “kriptozáció” főleg a kevésbé stabil pénzügyi rendszerrel rendelkező országokat fenyegeti. A kriptozáció során az ország lakosai a helyi valuta helyett egyre inkább kriptopénzt kezdenek használni, hogy így elkerüljék az inflációt. Ezáltal azonban egyrészt kiteszik magukat a fentebb említett veszélyeknek, valamint az ország pénzügyi stabilitása tovább romolhat, hiszen a hazai gazdasági szereplők kikerülnek a monetáris intézkedések hatása alól.

A másik oldal

Nem csak az IMF jutott arra a következtetésre, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható fel hosszabb távon. A Coinbase vezetésével nemrég maguk a kriptokereskedők is a jogalkotókhoz fordultak annak érdekében, hogy egy egységes és legfőképpen átlátható szabályozás jöhessen létre.