Az indonéz kormány idén végre elindítja a saját kriptotőzsdéjét

Az egyik szingapúri pénzügyi portál értesülései szerint az indonéz kormány azt fontolgatja, hogy még az év vége előtt kriptotőzsdét indít. Erről állítólag az indonéz kereskedelmi miniszterhelyettes, bizonyos Jerry Sambuaga beszélt a 2022-es NXC Nemzetközi Konferencián Balin. A legjobb indonéz startupokat bemutató konferencián a miniszterhelyettes azt mondta, hogy azért indítják el az állami kriptotőzsdét, mert látják az érdeklődést a digitális pénzeszközök iránt és meg akarják védeni a lakosság érdekeit.

Az indonéz állami kriptotőzsde indításának háttere

A kormány már 2021-ben is meg akarta lépni a platform elindítását, de akkor a folyamat komplexitása miatt elhalasztották a tervet. A halasztás a miniszterhelyettes szerint csak azt mutatja, hogy “mennyire óvatosak és mennyire jól akarnak csinálni mindent”. A portálon megjelent cikk szerint a kormánytisztviselő hosszasan fejtegette azt is, hogy milyen komoly előkészületeket igényel egy ilyen tőzsde elindítása. Specifikusan kiemelte, hogy azt is meg kell vizsgálniuk, milyen cégek vehetnek részt a kereskedésben. Nem kell azonnal rosszra gondolni az állami szerepvállalás kapcsán. Hiszen az állam megjelenése csak növelheti a versenyhelyzetet az indonéz kriptoszektorban és hozzásegíthet ahhoz, hogy még több céges és intézményi befektető jelenjen meg a kriptok piacán. Jelenleg az indonéz hatóságok 25 kriptotőzsde működését engedélyezték.

Indonéziában lehetőség van a kriptoeszközök legális kereskedelmére, viszont fizetőeszközként nem elismertek a kriptok. További pozitívumként idén áprilisban az indonéz adóhatóság a kriptobefektetésekből származó nyereség adóját és áfáját 0,1%-ban határozta meg. Ami viszont Indonézia, egy 275 milliós, muszlim-többségű állam esetén kifejezetten fontos tény, hogy az ország vezető vallási testülete a kriptovalutákat haramnak minősítette, amely az iszlám törvények szerint tehát tiltott. Így nehezebben értelmezhető az a szám, amely szerint 2021-ben több mint 57,5 milliárd dollár értékben bonyolítottak kriptotranzakciókat az országban. Ez 1224%-os növekedés az előző évhez képest.