Az izraeli konfliktus az arany és a kriptó felé tereli a befektetőket

A Hamász szombat reggeli meglepetésszerű támadása súlyos geopolitikai kockázatot jelenthet a globális pénzügyi piacokra nézve. Az izraeli konfliktus az arany, a kriptovaluták és a biztonságos menedéket kínáló pénzeszközök irányába lökheti a befektetőket.

Az Izrael és a palesztin Hamász terrorszervezet közötti konfliktus elsősorban a Gázai övezetre koncentrálódik. A mélyen gyökerező történelmi, területi és ideológiai különbségek az erőszak, a tűzszünetek és a nemzetközi közvetítői erőfeszítések körforgásában jelenleg a háborús helyzet dominál.

A közel-keleti geopolitikai események mindig is jelentős hatást gyakoroltak a pénzügyi piacokra, és ezalól a legutóbbi háborúvá fajult konfliktus sem kivétel. Ahogy a feszültségek fokozódnak, a piaci szereplők is egyre óvatosabbak. A befektetők aggodalmai magától értetődően felerősödnek, ami a biztonságosabb befektetési lehetőségek felé való elmozduláshoz vezet.

A biztonságos menedéket kínáló pénzügyi eszközök vonzereje és hozzáférhetősége

Az incidens által felfokozott geopolitikai szorongás következtében megnőtt a kereslet  az olyan biztonságos eszközök iránt, mint az arany és az amerikai dollár.

Az amerikai dollár általában erősödik a globális zavargások hatására. Ez az eszköz stabilitásának, az amerikai gazdaságba és a pénzpiacokba vetett bizalomnak, valamint a Federal Reserve potenciális monetáris politikai intézkedéseinek köszönhető, amelyek csökkenthetik más valuták értékét a dollárhoz képest. Ez az oka annak, hogy megnő a dollár vonzereje a biztonságot kereső befektetők számára a globális incidensek idején.

Ezt Peter Cardillo, a Spartan Capital Securities vezető piaci közgazdásza is így megerősíti: „Amikor nemzetközi zűrzavar van, az amerikai dollár erősödik.” Cardillo arra is rámutatott, hogy az aranyat is hasznos lehet felvenni a befektetési portfóliónkba, a közgazdász szerint ugyanis ez hatékony védelmet nyújthat a globális instabilitás idejére.

Ezzel párhuzamosan a befektetők a kriptovalutákra is vonzó választásként tekintenek, és az irántuk való kereslet potenciálisan meghaladhatja az olyan hagyományosan biztonságosnak tekintett befektetési lehetőségekét, mint az arany és az amerikai dollár. Tehát az emelkedő geopolitikai kockázatok közepette a kriptovaluták új horizontot jelenthetnek a pénzügyi biztonság és védelem terén.

Brian Jacobsen, az Annex Wealth Management vezető közgazdásza a következőt nyilatkozta az izraeli helyzet kapcsán:

„Az, hogy ez végül hatalmas piaci esemény lesz-e vagy sem, attól függ, hogy meddig tart, és hogy másokat is beszippant-e a konfliktus.”

Hogyan profitálhatnak a kriptovaluták a közel-keleti konfliktusokból?

A folyamatban lévő közel-keleti geopolitikai konfliktusoknak, különösen az Izrael és a Hamász közöttinek akaratlanul is számos potenciális pozitív hatása lehet a kriptovalutákra.

Először is, a megnövekedett geopolitikai feszültségek katalizátorként szolgálhatnak a digitális eszközök iránti kereslet növekedéséhez. A kriptovalutákat, mint például a Bitcoint, egyre inkább „digitális aranynak” tekintik véges kínálatuk és decentralizációjuk miatt, így vonzó lehetőséget jelentenek a bizonytalan időkben menedéket kereső befektetők számára. Amikor a hagyományosan biztonságosnak tekintett eszközök, például az arany és az amerikai dollár kihívásokkal szembesülnek, a kriptovaluták alternatív értékhordozóként szolgálhatnak.

Másodszor, az izraeli konfliktus hangsúlyozza a kriptovaluták hasznosságát a határokon átnyúló tranzakciók megkönnyítésében és a politikai zavarok által érintett egyének számára a pénzügyi eszközeikhez való hozzáférés biztosításában. A szigorú tőkekorlátozásokkal vagy instabil pénzügyi rendszerekkel rendelkező régiókban a kriptovaluták lehetőséget kínálnak a vagyon megőrzésére és a nemzetközi kereskedelem folytatására a hagyományos bankrendszeren kívül.

A konfliktus hatására előtérbe került a határok nélküli és cenzúrának ellenálló pénzügyi eszközök szükségessége, ami megerősíti a kriptovaluták pénzügyi integrációjának fontosságát és kiemeli ellenálló képességüket a geopolitikai feszültségövezetekben.