Az omikront felfedező orvost figyelmeztették, titkolja milyen enyhe tüneteket okoz a variáns

A Covid-19 omikron variánsát felfedező orvos, Angelique Coetzee a német Welt című lapnak adott interjújában azt állította, hogy az európai kormányok nyomást gyakoroltak rá, hogy ne fedje fel azt, mennyire enyhe lefolyású az új koronavírus mutáció.

Arra a kérdésre, hogy ez igaz-e, Coetzee így válaszolt: “Azt mondták nekem, hogy ne állítsam azt nyilvánosan sehol, hogy ez egy enyhe lefolyású betegség. Arra kértek, hogy tartózkodjak az ilyen kijelentésektől, és mondjam azt, hogy ez egy súlyos betegség. Ezt visszautasítottam.”

“Ez mit jelent?” – kérdezett vissza a Welt.

“Én klinikai szakorvos vagyok, és a klinikai kép alapján semmi nem utal arra, hogy nagyon súlyos betegséggel állnánk szemben. A lefolyás többnyire enyhe. Nem azt mondom, hogy nem leszel beteg, de enyhe tüneteid lesznek.”

A Covid-19 betegség enyhe tüneteinek definíciója létezik. A WHO szerint ez azt jelenti, hogy a betegek otthon is kezelhetők, és nem szükséges oxigén vagy kórházi kezelés. Súlyos betegség akkor alakul ki, amikor akut tüdő- és légúti fertőzés jelentkezik: az embereknek oxigénre, esetleg mesterséges lélegeztetésre van szükségük.

“Ezt láttuk a delta esetében, de az omikron esetében nem. Ezért azt mondtam az embereknek: “Nem mondhatom ezt így, mert mi nem ezt látjuk” – tette hozzá a professzor asszony.

Arra a kérdésre, hogy a kormányok miért akadályozták meg abban, hogy elmondja az igazságot, Coetzee azt felelte: “Megpróbálták, de nem sikerült nekik”.

“Egyszer azt mondtam, mert egyszerűen belefáradtam, hogy Dél-Afrikában ez egy enyhe lefolyású betegség, de Európában nagyon komoly betegség. Hát ezt akarták hallani a politikusaitok”.

Coetzee szerint a dél-afrikai hatóságok nem gyakoroltak rá nyomást, ehelyett az Egyesült Királyság és Hollandia önjelölt szakértői kritizálták az orvost, és azt mondták: “Hogyan lehet azt mondani, hogy ez egy enyhe lefolyású betegség? Ez egy súlyos betegség. Nézze meg a mutációkat”.

“A jelentéseim kizökkentették őket. Egy világjárványban azt is meg kell nézni, hogy mi történik az alsóbb szinteken. A háziorvosokat, akik nap mint nap kezelik a betegeket, meg kell kérdezni, hogy ők mit tapasztalnak, hogyan alakul a klinikai kép” – jelentette ki Coetzee, aki jelenleg a Dél-afrikai Orvosi Szövetség elnöke.