Az orosz Energiaügyi Minisztérium sürgetné a kriptobányászat legalizálását

Az orosz Energiaügyi Minisztérium friss közleménye szerint a kriptobányászati szektorban tátongó űrt, amely az arra vonatkozó jogszabályok hiányából fakad, minél előbb be kell tölteni. Evgeniy Grabchak miniszterhelyettes arról is szót ejtett, hogy a bányászfarmok energiaellátását regionális kvóták szerint kellene megszabni, a központi döntések helyett. 

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta jócskán rájár a rúd Oroszországra s a problémák kezdik megfertőzni a kriptovilágot is. A helyi  kriptobányászat korlátozását rendkívül megsínylené az ágazat, ezért is éppen olyan fontos, hogy egy mindenki számára alkalmazható konvenció jöjjön létre. Az Energiaügyi Minisztérium megtesz minden tőle telhetőt a fennálló helyzet stabilizálásának érdekében.

Grabchak szerint a lehető leghamarabb valamiféle kriptobányászatra vonatkozó szabályozást kell bevezetni. Ezt az oroszországi bányászokkal is közölte a Bitcoin bányászok első nemzeti konferenciáján Irkutszkban. A Szibériában található térséget egyébként „Oroszország kriptobányász fővárosának” is nevezik a meglehetősen alacsony villamos energia árak miatt. A jelen pillanatban érvényben lévő díjszabási ráta szerint 1 kWh 0,01 dollárba kerül.

kriptobányászat

„A megfelelő rendeletek hiányában módfelett bonyolult a szektor koordinálása, az egységes szabályozási rendszer megvalósításáról már nem is beszélve. Ezt a nehézséget mihamarabb ki kell iktatni. A mostani szituációban nincs más választásunk. A kriptobányászatot törvények által alátámasztott kontroll alá kell helyeznünk”, nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Továbbá, az Energiaügyi Minisztérium azt is ki szeretné eszközölni az orosz kormánynál, hogy a bányászati intézmények létesítéséről az egyes területi egységek vezetői dönthessenek. S amint az már fentebb olvasható volt, regionális kvóták bevezetését is meg szeretnék valósítani, a különböző tartományok igényeihez igazítva. A hatósági szervek Irkutszkban és az ország egyéb szegleteiben mind arról biztosították az államigazgatást, hogy készen állnak az innovációk realizálására.

Mindenesetre, az utolsó szó még mindig az orosz kormányé, azonban ha jót akarnak maguknak (ami valljuk be, nem ártana), rábólintanak a javaslatokra. Eléggé úgy tűnik, hogy Oroszország lakossága már csupán a kriptovalutákra számíthat, ami nem csak a szektornak tesz jót, de szabadságot is nyújt a helyieknek.