Az orosz ítéletnapi atomfegyverrel felszerelt tengeralattjáró eltűnt a sarkvidéki kikötőből

Több jelentés szerint eltűnt egy orosz atomfegyverrel felszerelt tengeralattjáró a sarkvidéki kikötőjéből, amelyet doomsday vagyis az ítéletnapja tengeralattjárónak neveznek.

A NATO figyelmeztette a tagjait, hogy az orosz Belgorod tengeralattjáró a jelek szerint már nincs a Fehér-tengeren található bázisán, ahol egyébként július óta aktívan tevékenykedett. A tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Oroszország esetleg a Belgorod Poszeidon nevű fegyverrendszerének tesztelését tervezi, amely egy atombombával felszerelt drón, amelyről Oroszország azt állította, hogy képes radioaktív cunami létrehozására – írja az olasz média.

A drón bármikor bevethető a tengeralattjáróról, és 1 kilométeres mélységben felrobbantható bármely part menti város közelében. Az orosz állami média azt állította, hogy a szerkezet akár 487 méter magas hullámot is képes létrehozni, amely a partnak csapódik és lerombolja azt.

A 182 méter hosszú tengeralattjárót júliusban adták át az orosz haditengerészetnek Vlagyimir Putyin orosz elnök szigorúan titkos programjának részeként, amelynek célja egy sor új szuperfegyver kifejlesztése és üzemeltetése.

Rebekah Koffler, stratégiai hírszerzési szakértő és a “Putyin játékkönyve” című könyv szerzője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország csak végső esetben vetne be ilyen fegyvert, “abban az esetben, ha Oroszország és az Egyesült Államok közvetlen kinetikus háborúban áll, és Oroszország veszít”.

Koffler szerint az eszköz valószínűleg 2027-ig nem lesz működőképes, de Putyin talán azért teszteli, hogy megfélemlítse mind Ukrajnát, mind a NATO szövetségeseit. Putyin figyelmeztetett, hogy Oroszország esetleges atomfegyver-használata “nem blöff”.

A Belgorod helye jelenleg ismeretlen, ami Koffler számára nem különösebben meglepő. Koffler szerint az orosz tengeralattjárók a világ legjobb lopakodó képességeivel rendelkeznek, és a múltban még amerikai vizekre is észrevétlenül behatoltak.

“Voltak olyan esetek, amikor orosz nukleáris meghajtású, nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal felfegyverzett támadó tengeralattjárók hetekig észrevétlenül tevékenykedtek az amerikai partok közelében” – vallotta be Koffler a Fox News Digitalnak.

A 2010-es évek elején történt egyik incidens során egy tengeralattjárót csak akkor fedeztek fel, amikor az már régen elhagyta az amerikai vizeket.

“Kollégáimat a Haditengerészeti Hírszerzési Hivatalból egy négycsillagos tábornok komolyan lehordta az esetet követően” – mondta Koffler.