Az orosz rubel visszatért a halálból – Oroszország túljárt a nyugat eszén?

Az orosz rubel hamvaiból születik újjá? Az orosz kormány megtesz minden tőle telhetőt. Ennek következtében senkit sem ér meglepetésként legújabb lépésük. Történt ugyanis, hogy az ország központi bankja, megváltoztatva ezzel a nemzetközi kereskedelem és a monetáris rendszer alapelveit, az aranyhoz és néhány árucikkhez kötötte a rubelt. 

Az orosz államigazgatás ezen húzása meghatározó hatással lehet nem csupán az orosz rubelre, de az amerikai dollárra, az arany piaci árára és a globális pénzrendszerre is. Elképzelhető, hogy ily módon szeretnének visszavágni a nyugati országoknak s a világ egészének az őket ért megszorítások miatt. Kemény hetek állnak Oroszország mögött s mialatt a rubel kezd újra talpra állni, miért is ne szúrhatnának oda ellenlábasaiknak?

Nemrégiben az orosz központi bank felajánlotta a helyi kereskedelmi bankoknak, hogy 5 000 rubel/gramm áron felvásárolják tőlük a birtokukban lévő aranyat. Ezáltal nemcsak a rubelt kötötték az aranyhoz, de az orosz nemzeti valuta legalacsonyabb árát is megszabták a dollárhoz viszonyítva. Tudniillik, az arany kereskedelme dollárban történik s ezt használta ki az orosz kormány is. Két legyet egy csapásra.

Putyin arany

A rubel és az energiahordozók kapcsolata

Mivel Oroszország a világ vezető földgáz-exportőre és a kőolaj harmadik legnagyobb szállítója, komoly ráhatása van ezen energiahordozók piacára. A közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnök kikötötte, hogy a külföldi vásárlók kizárólag akkor juthatnak hozzá ezekhez az értékes anyagokhoz, ha rubelben fizetnek értük. Tehát a földgázt és a kőolajat is a rubelhez kapcsolta, így közvetetten az aranyhoz is.

Előzetesen nehéz megállapítani, hogy mindez pontosan milyen hatással lesz az amerikai dollár árfolyamára. Annyi azonban már most bizonyos, hogy súlyos értékcsökkenés várhat rá, amit megszenved majd az ország gazdasága.

Mindent összevetve, ha az orosz kormány tervei beválnak, a rubel erősebb lesz, és egyúttal befolyással lehet a globális monetáris rendszerre is. Mindehhez előreláthatóan a nyugati országoknak is lesz egy-két szavuk, viszont jelen pillanatban csak találgatni lehet a dolgok alakulását illetően.