Az ukrán amputált katonák száma elérte az első világháborús szintet

Az amputált ukrán katonák száma elérte volna az első világháborús szintet. A kijevi hadsereg is létszámhiányban szenved. Az ellentámadás a vezető amerikai lapok szerint nem megy túl jól.

“Becslések szerint a háború kezdete óta több tízezren veszítették el egy vagy több végtagjukat, ami a közelmúltbeli fegyveres konfliktusok során soha nem látott szám.”

Egész pontosan a Wall Street Journal szerint mintegy 50 ezer amputált katonáról lenne szó, de a szám magasabb is lehet, mert a betegek nyilvántartása időbe telik – írja a lap.

A számítás protézisgyártó cégek, orvosok és jótékonysági szervezetek becslésein alapul. Az ukrán kormány valójában titokban tartja az áldozatok pontos statisztikáit, “hogy ne demoralizálják a lakosságot”, de még durva becslések szerint is “az emberi veszteségek évtizedekre szólnak”. Az Ukrán Nép Egészsége jótékonysági szervezet szerint mintegy 200 000 ukrán katona sérült meg súlyosan.

“Összehasonlításképpen, mintegy 67 000 németnek és 41 000 britnek kellett amputáción átesnie az első világháború alatt, amikor az eljárás gyakran az egyetlen megoldás volt a halál elkerülésére”.

A Wall Street Journal beszámolt Ruslana Danilkina történetéről, egy lányról, aki 19 évesen, a harctéren vesztette el a bal lábát. Ebben az összefüggésben a protéziseket jótékonysági szervezetek biztosítanák, és akár egy évig is eltarthat, amíg hozzájutnak, miközben az ukrán egészségügyi rendszer válságban van.

Az ellentámadás egyáltalán nem megy jól – írta a New York Times. “A sebesültek száma kolosszális” – állította egy terepen dolgozó orvos.

“Az ellentámadás nagyon lassan és súlyos veszteségekkel folytatódott az aknamezők, az orosz tüzérség és a dróntámadások miatt”.

Összefoglalva tehát brutális mészárlás zajlik az országban, aminek nem tudni mikor lesz vége. Sok ukrán önkéntes katona is tisztában van a kockázatokkal, olyannyira, hogy egyikük a Wall Street Journalnak azt mondta: “Ez a háború szörnyű, és most én is lebénultam… De nem bánom”.

A neten olyan videókat tettek közzé, melyek szerint sok ukránt erőszakkal soroznak be. Az tény, hogy Ukrajna minden 18 és 60 év közötti, potenciálisan besorozható állampolgárnak megtiltotta, hogy elhagyja az országot, börtönbüntetést helyezve kilátásba, emellett pedig a külföldön tartózkodó állampolgárokat is arra kér, hogy térjenek haza harcolni.