Az ukrán nagykövetség tisztviselői aranyat akartak az unióba csempészni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az ukrán határőrök két ukrán diplomatát letartóztattak, miután több százezer dollárnyi árut, többek között aranyat, cigarettát és készpénzt akartak az Európai Unióba csempészni. Az ukrán kormány korrupciós ügyeitől hangos a helyi sajtó.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) március 1-jén egy közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy a határőrök Ukrajna varsói nagykövetségének jelenlegi és volt tisztviselőit letartóztatták, mivel minisztérium hivatalos dokumentumait arra használták fel, hogy jövedéki adó köteles termékeket csempésszenek az Európai Unióba.

Az SBU szerint a diplomaták, akik személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, az ukrán-lengyel határon próbáltak meg aranyat, dohányárut és különféle valutákat átcsempészni. Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) még az unióba való belépés előtt megállította a diplomáciai rendszámú teherautót. Az RT News szerint az ukrán határőrök őrizetbe vették Ukrajna varsói nagykövetségének sofőrjét, valamint a konzuli ügyek attaséját. A határőrök 140 000 dollárt, 67 200 eurót, 11 600 lengyel zlotyt, 16 kilogramm aranyat és 8000 csomag cigarettát találtak a diplomaták teherautójában.

Hétfőn Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes a Facebookon felháborodását fejezte ki a kormány korrupciós ügyei miatt. Úgy fogalmazott:

banner

Tegnap Ukrajna lengyel nagykövetségének két alkalmazottját a határon őrizetbe vették, mivel nagy mennyiségű külföldi valutát, aranyat és cigarettát próbáltak Ukrajnából Lengyelországba vinni. Meggyőződésem, hogy fontos az ilyen jellegű incidenseket nyilvánosságra hozni. Véget kell vetnünk a szégyenteljes viselkedésnek. Ki kell vinni a szemetet a házból, ellenkező esetben a kukában fogunk élni…”

A külügyminiszter ezután úgy döntött, hogy felmond a két alkalmazottnak, fegyelmi vizsgálatot indít, hogy kiderüljön nem-e más alkalmazottak is benne voltak az ügyben. Kuleba azt is hozzátette, hogy a korrupció sajnos mindenütt jelen van, és csak két választás létezik: eltűrjük vagy sem. Emellett megvetette azokat az embereket, akik a diplomáciai státuszukat a saját meggazdagodásukra használják, nem pedig az állami érdekeit szolgálják.

A Transparency International globális korrupciós mutatója szerint egyébként Oroszország mellett Ukrajna az egyik legkorruptabb ország a régióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.