Az ukrán nagykövetség tisztviselői aranyat akartak az unióba csempészni

Az ukrán határőrök két ukrán diplomatát letartóztattak, miután több százezer dollárnyi árut, többek között aranyat, cigarettát és készpénzt akartak az Európai Unióba csempészni. Az ukrán kormány korrupciós ügyeitől hangos a helyi sajtó.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) március 1-jén egy közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy a határőrök Ukrajna varsói nagykövetségének jelenlegi és volt tisztviselőit letartóztatták, mivel minisztérium hivatalos dokumentumait arra használták fel, hogy jövedéki adó köteles termékeket csempésszenek az Európai Unióba.

Az SBU szerint a diplomaták, akik személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, az ukrán-lengyel határon próbáltak meg aranyat, dohányárut és különféle valutákat átcsempészni. Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) még az unióba való belépés előtt megállította a diplomáciai rendszámú teherautót. Az RT News szerint az ukrán határőrök őrizetbe vették Ukrajna varsói nagykövetségének sofőrjét, valamint a konzuli ügyek attaséját. A határőrök 140 000 dollárt, 67 200 eurót, 11 600 lengyel zlotyt, 16 kilogramm aranyat és 8000 csomag cigarettát találtak a diplomaták teherautójában.

Hétfőn Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes a Facebookon felháborodását fejezte ki a kormány korrupciós ügyei miatt. Úgy fogalmazott:

Tegnap Ukrajna lengyel nagykövetségének két alkalmazottját a határon őrizetbe vették, mivel nagy mennyiségű külföldi valutát, aranyat és cigarettát próbáltak Ukrajnából Lengyelországba vinni. Meggyőződésem, hogy fontos az ilyen jellegű incidenseket nyilvánosságra hozni. Véget kell vetnünk a szégyenteljes viselkedésnek. Ki kell vinni a szemetet a házból, ellenkező esetben a kukában fogunk élni…”

A külügyminiszter ezután úgy döntött, hogy felmond a két alkalmazottnak, fegyelmi vizsgálatot indít, hogy kiderüljön nem-e más alkalmazottak is benne voltak az ügyben. Kuleba azt is hozzátette, hogy a korrupció sajnos mindenütt jelen van, és csak két választás létezik: eltűrjük vagy sem. Emellett megvetette azokat az embereket, akik a diplomáciai státuszukat a saját meggazdagodásukra használják, nem pedig az állami érdekeit szolgálják.

A Transparency International globális korrupciós mutatója szerint egyébként Oroszország mellett Ukrajna az egyik legkorruptabb ország a régióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük