Az urán lett a legnépszerűbb zöld energiaforrás

Egyre nagyobb az igény a zöld energiaforrások iránt, a leghatékonyabb megoldást az urán jelentheti.

Energia és környezeti válság

Az elmúlt években egyre nagyobb ütemben növekedett a világ energiaéhsége. Ez a tendencia nem csak a nyugati kultúrákra jellemző, már a fejlődő országokban is egyre nagyobb gondot jelent. Emellett a felgyorsuló klímaváltozás miatt egyre nagyobb iramban fejlődik a zöld energiaforrások piaca. Ez azonban képtelen lépést tartani a rekord sebességgel növekvő energiaéhséggel. A szakértők szerint már 2040-re 50%-kal megnő majd az áram iránti igény.

Az urán a megoldás

A radioaktív vegyületet korábban már többször is az ördögtől valónak kiáltották ki. Az emberi hanyagság vagy természeti csapás miatt bekövetkezett katasztrófák korábban rengeteg áldozatot követeltek. Ennek ellenére az uránon alapuló nukleáris energiatermelés még mindig az egyik legbiztonságosabb és az egyik leghatékonyabb energia előállítási módszer. Emellett a második legzöldebb megoldás is a vízerőművek után. A vízerőművek legnagyobb hátránya, hogy a telepítésük csak a megfelelő természetes erőforrások mellett lehetséges.

Világszerte nő az urán iránti igény

Az utóbbi évek eseményei és a növekvő energiaéhség miatt világszerte egyre nő az urán iránti kereslet. A világon jelenleg 440 atomerőmű üzemel, és további 50 építése van folyamatban. A tervekben azonban további 400 atomerőmű megépítése szerepel, ebből csak Kína 150 erőmű felépítését tűzte ki célul a következő 15 éven belül.

Az atomerőművek üzemeltetésére alkalmas urán bányászata ezért jelentősen megugrott, különösképpen az Oroszországot sújtó szankciók bevezetése után. A háború miatt tavasszal hatalmasat ugrott az urán ára, ám mára a korábbi 65 dollár körüli csúcsról visszaesve 50 dollár körül stabilizálódott.

A legjobb lelőhelyek Kanadában vannak

A világ készleteinek nagy részét továbbra se lehet gazdaságosan kibányászni. Ezen kívül az urán minősége is nagyban befolyásolja, hogy érdemes-e egy lelőhelyet kitermelni. A jelen tudásunk szerint Ausztrália rendelkezik a világon a legtöbb uránnal, ám a legjobb minőségű uránt Kanadában bányásszák. A kanadai Athabasca medence térségében működő Skyharbour Resources 15 helyen végzett feltárásokat, ebből 10 már most is bányászható helyszín. A környezetvédők pedig megnyugodhatnak, hogy a zöld energiaforrás kitermelése nem fog túlzott környezeti károkat okozni. A kanadai bányászati jogi ugyanis rendkívül szigorú szabályok betartása mellett engedélyezi csak a kitermelést.