Az USA fizetésképtelenné válhat június elején

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kommunikációs igazgatója szerint komoly következményekkel járhat az Egyesült Államok és a világgazdaság számára, ha június elsejétől nem fizeti kötelezettségeit az USA. Julie Kozack kommunikációs igazgató szerint a feleknek sürgősen egyeztetniük kell a helyzet megoldása érdekében.

Az amerikai kormány és a Kongresszus szembenállása súlyos helyzetet teremthet

Kozack egy sajtótájékoztatón beszélt erről még május 11-én.  Kiemelte, hogy egy ilyen amerikai lépés hihetetlen csapás lenne a világgazdaságra, kifejezetten a fejlődő piacokra. Ezért az IMF felszólította a feleket, hogy az az adósságplafon-válság, amely a Fehér Ház és a Kongresszus között zajlik, megoldásra kerüljön. Még azelőtt, hogy június elsején fizetésképtelen lenne az Egyesült Államok. Egy ilyen helyzetnek sok súlyos következménye lenne, például a megugró kamatlábak vagy a világszerte növekvő instabilitás. És mivel a világ az elmúlt években már látott pár súlyos csapást, meg kell tenni mindent ezek elkerüléséért. A Valutaalap még áprilisban azt közölte, hogy a globális kibocsátás növekedésének mértéke 2023-ra 2,8%-ra csökken az előző évben tapasztalt 3,4%-os növekedéshez képest. 2024-re várhatóan viszont visszatér 3% fölé a növekedés mértéke.

Ha viszont az Egyesült Államok nem tudja megoldani az adósságplafonnal kapcsolatos vitáját, akkor akár 1%-ra is zsugorodhat a globális növekedés. Ez pedig például a banki hitelezés összeomlását is okozhatja. Az egész történet kiindulópontja az, hogy az amerikai pénzügyminiszter figyelmeztetett korábban. A kormány nem fogja június elsején kifizetni a számláit, ha a Kongresszus nem emeli meg az adósságplafont azon időpont előtt. Az IMF kommunikációs igazgatója egyébiránt röviden az amerikai banki csődökre is kitért. Azt mondta róluk, hogy az IMF szerint nagyon gyorsan zajlott le az alacsony kamatlábaktól az átmenet a magas kamatlábakig, és ezt a gyors átmenetet nem bírt kezelni néhány bank.