Az USA óriási összeget fordít UFO-kutatásra, de most akkor léteznek vagy sem?

December 27-én Joe Biden elnök aláírta a 2023-as nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt, amely 817 milliárd dolláros keretének egy részét az UFO-k elleni védelemre és kutatásra fordítják. De most akkor tényleg vannak azonosítatlan repülő tárgyak vagy sem?

A hatalmas, 3854 oldalas dokumentumban mélyen el van temetve az 1673. alfejezet. Ez az “Azonosítatlan rendellenes jelenségek (UAP) jelentési eljárásaira” vonatkozik.

Az UAP az amerikai kormány által használt rövidítés az azonosítatlan repülő tárgyakra – népszerű nevükön UFO-kra. A dokumentum többek között létrehoz egy biztonságos mechanizmust az UFO-k bejelentésére, védelmet biztosítva a bejelentők és a kormányhivatalok számára, emellett támogatja az ismeretlen eredetű tárgyak vizsgálatát, elemzését. Az amerikai kormány évekig tagadta az UFO-k létezését, most viszont úgy tűnik, hogy módosította álláspontját.

Christopher Mellon, a védelmi minisztérium hírszerzésért felelős korábbi helyettese egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy az UAP rendelkezés “példa nélküli,  vitathatatlanul a legnagyobb sztori, amiről a mainstream hírportálok elfelejtettek tudósítani” – írta.

De most akkor van UFO vagy nincs?

Kevin Schindler, a Lowell Obszervatórium történésze szerint az azonosítatlan légi jelenségek többnyire természetes jelenségek, mint például a Vénusz bolygó fényes ragyogása napnyugta után.

Ugyanakkor egyes eseteket – amik egyébként hiteles forrásokból, például katonáktól, pilótáktól származnak – nem tudnak megmagyarázni.

Ezek az észlelések arra késztették az amerikai kormányt, hogy alakítson egy azonosítatlan légi jelenségekkel foglalkozó munkacsoportot (UAPTF), hogy részletesen tanulmányozza a témát. “Az azonosítatlan légi jelenségek előzetes értékelése” című, nem titkosított jelentésben arra a következtetésre jutott ez a csoport, hogy az UAP-k témája további tanulmányozást és kutatási finanszírozást érdemel. A jelentés azonban nem ismerte el a földönkívüli eredetet.

Az azonosítatlan légi jelenségek “repülésbiztonsági problémát és kihívást jelenthetnek az Egyesült Államok nemzetbiztonsága számára” – figyelmeztetett a kongresszusi hírszerzési tisztviselőknek címzett jelentés.

Bár az UAP-król rendelkezésre álló jelentések “nagyrészt nem meggyőzőek”, a jelentés szerint az észlelések öt kategóriába sorolhatók: légköri zavarok, természetes légköri jelenségek, az amerikai kormány vagy az ipar fejlesztési programjai, külföldi ellenséges rendszerek és egyéb. A jelentés hozzátette, hogy néhány UAP fejlett technológiát mutat, bár a legtöbb jelentésnek “valószínűleg nincs magyarázata”.

A NASA is programot indított nemrég

2022 októberében a NASA bejelentette, hogy megalakítja az Azonosítatlan Rendellenes Jelenségek Tanulmányát, amelynek 16, a témában jártas tagja van. A független tanulmányozócsoport az elkövetkező kilenc hónapban vizsgálja majd az UAP-adatokat, és 2023 közepe körül számol be eredményeiről. A NASA azt állította, hogy nyitott szemmel fog vizsgálódni és arra számít, hogy minden jelenségre talál értelmes magyarázatot. “Nem fogjuk alábecsülni azt, amit a természet ad [és] még sok tanulnivaló van”.

Katherine Rohloff, a NASA sajtótitkára elmondta, hogy a tanulmány célja, hogy azonosítsa a civil kormányzati, kereskedelmi és egyéb forrásokból származó adatokat, amelyek fényt deríthetnek az UAP-kra.

2022 júliusában az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma bejelentette az All-Domain Anomaly Resolution Office létrehozását a katonai létesítmények közelében lévő potenciális légi fenyegetések vizsgálatára és értékelésére. A minisztérium szerint az UAP-k közé tartoznak az anomális, azonosítatlan űrbeli, légi, víz alatti objektumok.

“Egyszerűen fogalmazva, az UAP-k olyan objektumok, amelyekkel találkozva nem lehet azonnal azonosítani őket, és rendellenes viselkedést mutathatnak” – mondta Sue Gough, a minisztérium sajtószóvivője.

Gough arra figyelmeztette, hogy az azonosíthatóság hiánya még nem jelenti azt, hogy nemzetbiztonsági veszélyről van szó. Szerinte, ha megfelelő adat áll rendelkezésre, minden objektum jellemezhető és azonosítható.

Gough hozzátette: “Nem fogunk elhamarkodott következtetéseket levonni az elemzésünk során. Sok esetben a megfigyelt jelenségeket egyszerűen azért minősítik azonosítatlannak, mert a szenzorok nem tudtak elegendő információt gyűjteni…”

1948 óta rengeteg bejelentés érkezett

Azóta, hogy 1948-ban az új-mexikói Roswellben állítólag lezuhant egy UFO, a más bolygókról érkező látogatók gondolata úgy megragadta a közvélemény fantáziáját, mint semmi más. Az eset óta több ezer jelentés érkezett UFO-król, a furcsa fények közvetlen észlelésétől kezdve a tényleges űrhajókon át az idegenek általi elrablásokig. Az ehhez hasonló esetek nyomozássorozatot indítottak el az amerikai légierő részéről, kezdve az 1947-ben indított Sign, az 1948-ban indított Grudge és az 1952-től 1969-ig tartó Blue Book projektekkel.

A vizsgálatok összesen több mint 12 000 bejelentett észlelést vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy az UFO-k nem jelentenek nemzetbiztonsági fenyegetést, és nem is földönkívüli eredetűek. Ugyanakkor egyes “ufológusok” azt állítják, hogy az UFO-k itt vannak közöttünk és nem e világból valók.

Ron James dokumentumfilmes úgy véli, “amikor azt mondjuk, kormány, akkor nem a Pentagonban dolgozó fickókról beszélünk. Olyan programokról beszélünk, amelyeket évekre eltemettek a fegyveres erők intézményi emlékezetétől távol, ál-kormányzati, magánvállalkozásokban, amelyek senkinek sem tartoznak elszámolással, és amelyekbe lehetetlen behatolni.”

James legújabb projektje, az Accidental Truths (Véletlen igazságok) a kormány új UFO narratívájával kíván foglalkozni, a 90 perces film megjelenése 2023 elején várható.

James elmondta, hogy csapata az 1969-es megalakulása óta 120 000 UFO-észlelést és -találkozást tartalmazó, egyre növekvő adatbázist halmozott fel, és havonta több száz újabb esetet kap, ugyanakkor elismerte, hogy a kivizsgált esetek legalább 97%-ának természetes magyarázata van, például az időjárás, műholdak vagy repülőgépek.

A maradék 3 százalékot nem lehet könnyen megmagyarázni, és további vizsgálatokat igényel.

“A dolgok, amelyek ma tudományos fikciónak számítanak, holnap már tudományos tények lesznek” – vélekedett.

2017 decemberében a New York Times közzétett egy cikket, amely leleplezte a Pentagon állítólagos titkos programját, amely 2007-től kezdve vizsgálta az UFO-kat. James szerint viszont az egész program csak egy vicc. A férfi úgy véli, hogy a kormányzat bizonyos szintjein belül hatalmi harc folyik azok között, akik el akarják tüntetni az UFO-k földönkívüli eredetét, és azok között, akik fel akarják fedni azt. Szerinte az, hogy a kormány elismeri a földönkívüli technológia és energiaforrások valóságát, megrázó hatással lenne az egész Földre.

“Ez lerombolna minden paradigmát, minden hatalmi struktúrát, minden olyan irányítási eszközt, amely kordában tartja a bolygót. Minden az energiáról szól. Aki az energiát irányítja, az irányítja az egész bolygót” – mondta James.

James szerint az UFO-vitának még messze nincs vége, mégsem hiszi, hogy az új vizsgálatok bármi jelentőset felfednének.

“Nem fog semmi olyat felfedni, amit ne tudnánk már most is. Egy bizonyos ponton el kell ismerniük a nem emberi intelligencia létezését. Hogy ezután hova jutnak, az attól függ, hogy miről szól ez a kapcsolat.”

A csillagász kételkedik

Az egyik szervezet, amely a fejlett földönkívüli civilizációk rádiójeleken keresztüli keresésére összpontosít, a SETI (Search For Extraterrestrial Intelligence). A SETI kormányzati programként indult 1960-ban. A tudományos értékével kapcsolatos kérdések azonban arra késztették a Kongresszust, hogy az 1970-es években megszüntesse, bár a SETI kutatói az 1990-es években magánúton újjászervezték.

Seth Shostak, a SETI vezető csillagásza szerint nem volt hiány UFO-jelentésekből, mióta csatlakozott a szervezethez.

Shostak egyetértett azzal, hogy az UFO-k iránti közérdeklődés továbbra is nagy. Úgy véli, hogy az emberek legalább egyharmada hisz abban, hogy idegenek köröznek az égbolton.

“Talán az idegenek elvesztették az érdeklődésüket, vagy a gyorséttermi ételek taszították el őket” – viccelődött. “Ha az idegenek meglátogatnának – ha lenne rá jó bizonyíték -, akkor tudósok ezrei foglalkoznának ezzel. Minden nap ezen dolgoznának. Mi lehetne fontosabb annál, mint hogy a földönkívüliek úgy döntöttek, hogy a Földre jönnek – bármilyen okból is.”

Percival Lowell néhai amerikai csillagász, a Lowell Obszervatórium 1894-es alapítója kiemelkedik a 20. századi tudósok közül, akik hittek a más bolygókon lévő életben.

Schindler szerint a gazdag bostoni családból származó Lowell azért építette a 24 hüvelykes refraktoros távcsövének otthont adó obszervatóriumot, hogy bebizonyítsa a Marson lévő intelligens lények által készített vízvezetékek létezését. Schindler szerint Lowell azért indította el az obszervatóriumot, mert be akarta bizonyítani, hogy van élet a Marson.

Lowell a bolygóképződés területét is tanulmányozta volna, és azt, hogy hogyan jöhetett létre a Naprendszer. Lowell 1915-ben halt meg, de kutatásai más csillagászokat is inspiráltak, akik 1930. február 8-án felfedezték a Plútót.

“Érdekes, hogy be akarta bizonyítani, hogy van intelligens élet a Marson, de nem sikerült – egy bolygót akart felfedezni, de nem sikerült. Valószínűleg bizonyos szempontból beteljesületlenül került a sírba”mondta Schindler.

Schindler szerint nincs olyan tudományos konszenzus, mely szerint a létező bizonyítékok alapján megbízható következtetéseket lehetne levonni az űrlények eredetéről.

Statisztikailag az élet létezése más bolygókon nagyon valószínű, mondta, tekintettel a Hubble-teleszkópra, amely rengeteg más csillag körül keringő égitestet fedezett fel a közelmúltban.