Baj van a digitális euróval, a jogszabály ezer sebből vérzik

A Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) közzétette véleményét az Európai Bizottság digitális euró tervezett jogszabályával kapcsolatban. Nincs nagy ok az örömre.

A több mint 60 országban tagokat számláló washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet a digitális euró júniusban benyújtott törvényjavaslatát vizsgálta. A most kiadott közleményük az akkor megjelent észrevételeikkel állnak összhangban.

Az intézet hét területet vizsgált. Elmondásuk szerint ezek közül hatot részben lefed a benyújtott javaslat. A költség-haszon elemzés egy része „alapvető és magas szintű”, miközben vannak olyan aspektusok is, amelyek vagy hiányoznak vagy más tanulmányoktól függnek.

Konkrét példaként hozták fel, miszerint az EKB a pénzügyi stabilitást és a banki közvetítői szerep fenntartását egy korlátozási mechanizmussal szeretné biztosítani. A szóban forgó limiteket azonban még nem határozták meg, és az is kérdéses, hogy hogyan fogják azokat érvényesíteni.

A fizetési szolgáltatók csak részben téríthetnék meg a digitális euró szolgáltatásának implementálásával (infrastruktúrára való csatlakozás, új tárcaszoftver létrehozása) kapcsolatos kiadásaikat, és a díjakra is felső korlátot szabnának. A hitelintézeteknek ezzel szemben az alapvető digitális euró-szolgáltatásokat ingyenesen kellene nyújtaniuk. A „modell gazdasági és felelősségi kihívásai” emiatt szintén csak részben vannak lefedve a törvény által a tanulmány szerint.

Sok még a bizonytalanság

Egyelőre az sem világos, hogy milyen adatvédelmi mechanizmusokat szükséges majd alkalmazni, illetve a fizetési szolgáltatók sem tudják még, hogy milyen feltételeknek kell majd megfelelniük, ha a digitális euró bevezetését követően azonnal engedélyezzék számukra a szolgáltatást. A pénzmosásellenes irányelvek és a szükséges kiberbiztonsági intézkedések szintén nem kerültek még lefektetésre.

Kapcsolódó cikkünk: Ígéretekben nincs hiány a digitális euró bevezetése körül

Az IIF szerint az irányítási modell és az összeférhetetlenség kérdése is megválaszolásra vár még. A digitális euró banki felügyelőjeként és egyben „kibocsátóként, kezelőként és díjrendezőként” az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis egy személyben testesítené meg a szabályozó és a működtető szerepét – nem részletezik, hogy hogyan nézne ki egy független felügyelőhatóság.

Az átjárhatósággal kapcsolatban az IIF elmondta:

„Nem sok értelme van annak, hogy olyan párhuzamos rendszereket hozunk létre, amelyek további tőkét és likviditást köthetnek le, hasonló problémákkal szembesülhetnek és még drágák is. Egy CBDC-nek olyan platformon kell működnie, ahol más valuták másképp működnek.”

A digitális euróra vonatkozó jogalkotási folyamat az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan zajlik. A digitális euró várhatóan októberig még vizsgálati szakaszában lesz. Ezt követően az EKB dönthet arról, hogy elkezdi a technikai és üzleti megoldások tesztelését, de akárhogy is legyen, az igazi digitális euró csak a jogalkotás lezajlása után jelenhet meg.