Bajban vannak a britek – sorra hátrálnak meg a nagy kriptoszolgáltatók

A legújabb hírek szerint a Solana legnagyobb defi-protokollja, a Marinade Finance megtiltotta az oldalához való hozzáférést brit felhasználói számára. Az okok az ország szabályozási keretrendszerével való megfeleléssel hozhatók összefüggésbe.

Nem férhetnek hozzá a britek a legnagyobb Solana defi-protokollhoz

A Marinade Finance, a Solana legnagyobb decentralizált pénzügyi (defi) protokollja nemrég úgy döntött, blokkolni fogja az Egyesült Királyságban élő felhasználóit, így azok nem férhetnek hozzá a platformjához.

A drasztikus döntés mögötti ok az, hogy a protokoll nem felel meg a Financial Conduct Authority (FCA) brit szabályozó előírásainak. Azok a felhasználók, akik az Egyesült Királyságból látogatják meg az oldalt jelenleg egy figyelmeztető üzenetet látnak:

„A felhasználók kiutalhatják pénzüket, késleltethetik a ticketeket vagy késleltethetik a stake-elés feloldását az SDK-nkon keresztül.”

A Marinade Finance akciója az Orca Finance lépését követi. A Solana legnagyobb decentralizált tőzsdéje (dex) ugyanis szintén geo-blockot alkalmaz brit felhasználóival szemben.

A cikk írásakor a Marinade Finance a Solana blokkláncán a legnagyobb teljes zárolt értékkel (TVL) büszkélkedhet. Különböző natív és likvid stake-termékei jelenleg 248 millió dollárt tesznek ki. A DefiLlama szerint a Solana blokkláncán történő aktivitás mértéke megközelíti a 366 millió dollárt.

Kapcsolódó cikkünk: Mi okozta a Solana 26%-os áremelkedését?

A Solana legnagyobb defi-protokollja mellett más vállalatok is úgy döntöttek, hogy letiltják brit felhasználóikat. A lépés válasz lehet az FCA azon új hirdetési szabályára, amely megtiltja a kriptovalutákkal kapcsolatos termékek és szolgáltatások marketingjét.

A Marinade Finance és az Orca Finance ezzel beáll abba a sorba, amely a ByBit kriptotőzsdével kezdődik. Ez utóbbi még szeptemberben jelentette be, hogy felfüggeszti kriptotevékenységét az országban, mivel nem szerepelt az FCA kriptonyilvántartásában.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance szintén úgy döntött, hogy az új szabályozásoknak való megfelelés részeként nem engedélyezi, hogy a brit felhasználók új fiókokat hozzanak létre a platformján.

A JP Morgan Chase Bank is ellenségesen áll a brit kriptoiparhoz

Szeptember végén a JP Morgan kereskedelmi bank szintén bejelentette, hogy tiltást vezet be a kriptofizetésekre brit felhasználói számára. A bank még azokat a fizetéseket sem fogja engedélyezni, amelyeknél csak a gyanúja felmerül annak, hogy kriptovalutákhoz kapcsolódik.

Más cégekkel ellentétben azonban a Chase Bank ezt a döntést nem csak az FCA-nak való megfelelés részeként hozta meg. Céljuk elsősorban az, hogy „biztonságban tartsák” az emberek vagyonát.

A JP Morgan azzal támasztja alá a kriptovalutáktól való távolságtartását, hogy az utóbbi időben megnövekedett a brit lakosok ellen elkövetett kriptocsalások száma.