Bár az infláció az egekben, az Európai Központi Bank nem akar lépni még

Az valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy napjainkban az Európai Unió országaiban vagy éppen az Egyesült Államokban rekordméretű inflációval küzdenek. Sok helyen, köztük Magyarországon is a kormányok erre árbefagyasztásokkal igyekeznek reagálni. Az Európai Központi Bank (ECB) igazgatósági tagja, Isabel Schnabel nemrégiben a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában elmondta, hogy a bank előrejelzését is meghaladja a jelenlegi inflációs szint. Ettől függetlenül azonban az Európai Monetáris Hatóság nem tervez kamatemelést jelenleg még.

Az Európai Központi Bank elvárása szerint 2% alá fog csökkenni az infláció

Decemberben az euróövezet inflációs mértéke sorozatban a hatodik hónapban mutatott növekedést és ért el rekordméretű, akkor 5%-os értéket. Legutoljára júniusban lehetett inflációcsökkenést regisztrálni, akkor a májusi 2%-ról 1,9%-ra csökkent a pénzromlás mértéke. Az ECB igazgatósági tagja szerint azért nem fognak még beavatkozni, mert a jelenleg inflációs helyzetet a globális pandémia okozza. És szerintük rövidesen piaci visszaesés várható, ami majd elősegíti az infláció csökkenését is. A középtávú ECB előrejelzések jelenleg úgy látják, hogy ebben az időtávban bőven 2% alatti szintre fog visszacsökkeni az euróövezeti inflációs szint. Persze azért ezen előrejelzésekkel érdemes csínján bánni, mostanában elég nehéz pontos becsléseket készíteni a legtöbb gazdasági mutató vonatkozásában.

Pengő

Schnabel hangsúlyozta azonban, hogy a bank folyamatosan monitorozza a helyzetet és ha úgy látják, hogy az előrejelzésükkel ellentétes irányban zajlanak a folyamatok, akkor közbe fognak avatkozni. A kamatemelés egyik előfeltétele egyébként az eszközvásárlások felfüggesztése. A jelenlegi tervek szerint a Pandémiás Sürgősségi Eszközvásárlási Programot 2022. márciusában fogják megszüntetni. A kamatemelésekkel amúgy is vigyázni kell, legalábbis kritikus hangok szerint ugyanis ez ahhoz vezethet, hogy az euróadósság-krízis ismét élesen érezhető lesz egy-két országban, például Olaszországban. Schnabel szerint mindenesetre ez számukra nem tényező egy kamatemelési döntésben.