Barbell stratégia – védelem a piac kiszámíthatatlanságaival szemben

A globális piacok változékonysága miatt a befektetés kockázatának és hozamának egyensúlya kritikusabbnak tűnik, mint valaha. Abban az időben, amikor a kétszámjegyű nyereség vagy veszteség már-már normálisnak tűnik, a barbell stratégia jó diverzifikációt jelenthet a kockázat és hozam területén. 

Mi az a barbell stratégia?

A barbell portfóliókat régóta alkalmazzák a fix kamatozású és részvénybefektetők, hogy diverzifikálják kockázataikat, és potenciálisan magasabb hozamot érjenek el egy befektetési portfólióban. A szó magyarul súlyzót jelent, a kép arra utal, hogy a súlyzó rúd két végén van a terhelés. A barbell stratégia esetén pontosan ez történik: a magas kockázatú befektéseket a kockázatmentes befektetésekkel keverik össze egy portfólióban, kikerülve mindent, ami középen van.

A kötvényportfólióban a barbell stratégia jelentheti a kockázatmentesnek tartott, de kevesebbet fizető rövid lejáratú kötvények tartását. Emellé kiegészítésként felvesznek néhány hosszú lejáratú kötvényt, amelyek magasabb hozamot biztosítanak, de nagyobb a kamatláb kockázata.

A részvénypiacon a befektetők a defenzív részvényeket helyezhetik a súlyzó egyik végére, a másik végére pedig a magas kockázatú spekulatív részvényeket, amelyek potenciálisan magasabb hozamot kínálnak.

És miért ne lehetne a barbell stratégia alkalmazható a kriptó eszközökre is?

A kriptovalutákat általában kockázatosabb eszköznek tekintik, ha összehasonlítjuk más eszközosztályokkal, például részvényekkel és kötvényekkel. Szélsőséges esetben összeállítható egy olyan befektetési portfólió, ami csak kriptopénzből és készpénzből áll.

De a kriptoeszközökön belüli kockázati spektrum is egyre szélesebb. A befektetők a szektor gyors fejlődésének köszönhetően most már egyre nagyobb rugalmasságot élvezhetnek, amikor a stratégiájukat kockázattűrési szintjükhöz igazítják. Egyrészt a kereskedők növelhetik tőkeáttételüket, ha származékos ügyleteket adnak portfóliójukhoz (ez jelenti a magasabb kockázatot). Másrészt lehetőség van passzív jövedelemre szert tenni kriptovaluták segítségével (ez pedig az alacsonyabb kockázat).

A barbell stratégia a kriptopénz piacon

Több dimenzióban is gondolkodhatunk, ha felmerül a barbell stratégia alkalmazása egy kriptoportfólión belül.

Hosszútávú befektetőknek

A hosszútávú befektetők számára a barbell stratégia, ha kiválasztunk egy magasabb Sharpe-mutatójú érmét és ezt kombináljuk egy stabilcoinnal.

A Messari oldalán nyomonkövethetjük a 30 napos, a 90 napos és az 1 éves Sharpe mutatókat, ami az adott időhorizonton mutatja a kockázat hozamhoz viszonyított arányát. Természetesen vannak  tokenek, amelyek Sharpe mutatója vonzóan magasan áll, de érdemes más tényezőket, például a likviditást, a piac méretét is figyelembe venni a választáskor.

A portfólió másik oldalára egy relatív kis kockázatú kriptopénzt érdemes választani, mint amit a stabilcoinok képviselnek. Fontos tisztában lenni vele, hogy a stablecoinok sem kockázatmentesek telejsen, például a DAI ára erősen ingadozhat az ETH mozgása miatt. De az USDT és az USDC is ki van téve a rendszerszintű kockázatoknak. Azonban a főbb altcoinokhoz, sőt még a bitcoinhoz képest is megfelelőbbnek tűnnek a stablecoinokat a súlyzó egyik végére tenni.

Választhatunk kockázatosabb, nagyobb volatilitással bíró eszközöket, ha rövidebb befektetési időben gondolkodunk és nagyobb a kockázat tűrő képességünk, de ez mindig egyéni mérlegelés kérdése.

Passzív jövedelem

A passzív jövedelemszerzés egyre nagyobb teret hódít a befektetők körében. A befektetési, megtakarítási és lekötött betéti termékek a kriptopiacon is egyre sokoldalúbbak.

Az egyes érmék hozama igen széles skálán mozog 0,04%-tól és akár 10% felettig is elérhet. A barbell stratégia ezen a téren is hasznos lehet. A magasabb hozamot biztosító kriptoeszközök általában a közepes és kis kapitalizációjú altcoinok, amelyek általában nagyobb volatilitásúak.

A portfóliót folyamatosan monitoringolni érdemes és átsúlyozni annak megfelelően, hogyan alakul a piac.

Jelen cikkünk nem minősül befektetési tanácsadásnak. A kriptopénzek kockázatos eszközök, árfolyamuk gyorsan és nagymértékben változhat. A portfólió kialakítását mindig az egyéni helyzetre szabottan végezzük el, figyelembe véve a befektetni kívánt tőkét, a befektetési időhorizontot és az egyéni tényezőket, mint a likviditás és a kockázattűrő képesség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük