Becsődölt vállalat részvényét tessék – most hihetetlenül alacsony áron

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Amivel pár napja egyesek még viccelődtek, mostanra valósággá vált: újabb egymilliárd dollárnyi részvény eladására kapott engedélyt a korábban becsődölt Hertz autókölcsönző vállalat.

A mindenkori kapitalizmus egyik legabszurdabb története

Hétfőn 5 dollár fölé emelkedtek a Hertz-részvények, miközben a Robinhood kereskedési platformon a hét második legnépszerűbb befektetési eszközévé lépett elő a Robintrack.net adatai alapján.

Míg március közepén még csak alig 2000 Robinhood-felhasználó rendelkezett valamennyi részesedéssel a vállalatban, addig mára ez a szám már a 160.000-et is meghaladta.

Igen: miközben egy részvénytársaság minden erejével azon van, hogy megtartsa helyét a New York Stock Exchange kínálatában, a lakossági befektetőknek köszönhetően soha nem látott érdeklődést tapasztal.

Talán a megalapozatlan sikertől megittasulva és a végtelen mértékű keresletet kielégítendő Mary F. Walrath delaware-i bírónő további egymilliárd dollárnyi részvény értékesítését engedélyezte.

Beütött a tini-FOMO

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az angol betyárról elnevezett platform elsődleges célcsoportja a tinédzser, amatőr befektetői réteg. Ezek talán evangéliumként tekintenek arra a kijelentésre, hogy akkor kell bevásárolni, amikor vér folyik az utcákon. Az is lehet, hogy a cég nagy múltjára való tekintettel hisznek még annak feltámadásában.

A vállalat ugyanis – amelyet több mint 100 éve alapítottak az Egyesült Államokban – bár az azóta bekövetkezett összes világválságot túlélte, a koronavírussal mégsem tudott mit kezdeni.

Az egymilliárd dollárnyi részvény értékesítésével 3%-os jutalék mellett a Jefferies befektetési bankot bízták meg, amely így 30 millió dollárt is bezsebelhet, ha sikerül elég Robinhood-tinit találnia, akik örömmel váltanák szemétre a pénzüket.

Az egy picit érthetetlen a számomra, hogy a gyerekek miért nem várták meg, míg a WTI-nyersolaj árának mintájára a részvények nem csapnak át negatív értékekbe – bár annyi eszük talán nekik is volt, hogy itt egy kicsit más dologról van szó.

Nincs még minden veszve?

A csőd egyébként nem feltétlenül jelenti egy vállalat végét. A hagyományos megoldások között szerepel például további hitelek felvétele a vállalat eszközeinek fedezetként való felhasználásával. Ez segíthet ugyan a talpra állásban, viszont további kölcsönöket jelent, amelyeket ugyanúgy vissza kell fizetni.

Szintén bevett szokás egy becsődölt vállalat esetén vadonatúj részvények kibocsátása. Ebben az esetben semmi nem garantálja, hogy a régi részvénytulajdonosok is kapnak a mézesbödönből.

Beszállni egy fizetésképtelen társaságba tehát veszélyes. A részvényesek az utolsók lesznek abban a sorban, amely a bankokkal és más hitelezőkkel kezdődik.

Továbbra is van azonban esély arra, hogy az SEC megállítsa ezt a paródiát. Főleg miután a vállalat a bíróságnak elmondta, miszerint „a közönséges részvény végül akár el is értéktelenedhet”.

Korábban a BitcoinBázison is írtunk arról, hogy a Hertz nagy adósságállományt görgetett maga előtt, és egy ideje már nem ment úgy a szekér, mint régen. Részvényeinek értéke a 2014-es nagyjából 110 dolláros csúcstól vizsgálva szinte folyamatosan csökkent. 2018 óta pedig nem sokkal 20 dollár alatt oldalazta végig az elmúlt két évet.

Egyelőre nincs okunk arra, hogy irigykedjünk a kis befektetőkre, a cikk írásakor ugyanis a Hertz-részvények 2,83 dollárt értek.

Forrás: Zerohedge, CNN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.