Berezelt a bankok bankjának elnöke: kriptovaluták bevezetését szorgalmazza

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) a világ legrégibb nemzetközi pénzügyi szervezete. Amit a zárt ajtói mögött eldöntenek, azt általában 60 ország központi bankja jó diákként veszi át.

Agustín Carstens, a BIS elnöke, korábban többször is kikelt a kriptovaluták ellen. Szerinte csak egy új és veszélyes “divat”, ami aláássa a központi bankok szerepét az uralkodó pénzügyi rendszerben. Ezért is volt meglepő a Princeton Egyetemen adott friss beszéde, amelyben a digitális pénzekre már nem mint vetélytárs tekint, hanem “szikrázó felhőkarcolók”, amiknek a központi bankoknak az élére kell állniuk.

A nyilatkozatát tekinthetjük egy beismerő vallomásnak, hiszen elismerte, a decentralizált kriptovalutákkal szemben nehéz versenyezniük a bankoknak, így nem marad más, mint élére állni. Ezt úgy képzeli el, hogy a központi bankok digitális pénzeket kezdenek bevezetni.

A bankok “kimagaslóan teljesítenek az ügyfélirányú tevékenységekben”, a bankok a bizalom alapjai, likviditást biztosítanak és standard szabályozott praktikákat követnek. A Bitcoint nem tartja veszélyesnek a központi bankokra, de annál inkább a big tech vállalatok által kreált fizetőeszközöket és utalási eljárásokat. Különösen a Facebookkal szemben fogalmaz meg éles kritikát azt állítván, a közösségi média gigantikus adattömege tisztességtelen előnyt jelent a meglévő fizetési rendszerekkel és infrastruktúrákkal szemben.

“Felelősségünk, hogy a vita élvonalában legyünk” – mondta a BIS vezérigazgatója múlt hét csütörtökön tartott beszédében. “Valójában nincs más választásunk, mint erre, mert különben az események maguk alá gyűrnek minket.”

Pedig a mexikói központi bank éléről BIS székbe került Carstens nem is olyan régen még azt hangoztatta, hogy a kormányoknak meg kell zabolázniuk a kriptovalutákat, bár azt elfelejtette hozzátenni, hogy hogyan is képzeli el több millió kódsor megregulázását, ami úgy terjed, ahogy azt a határok nélküli internet engedi (leegyszerűsítve: Ctrl+C+V).

“Egy szikrázó felhőkarcoló fantasztikus látvány. De amikor megcsodálunk egyet, akkor gyakran figyelmen kívül hagyjuk annak alapjait.” – véli Carstens a kriptovalutákról.

Beszédében kitért a nemzeti digitális pénzekre, de facto legitimálva azok létjogosultságát:

“Képzeld el, ha bárki tudna a központi banknál nyitni egy számlát. Extrém esetekben a központi bank lehetne az egyetlen bankár szinte mindenki számára a gazdaságban.”

Kínában már hasonló ijesztő megoldásokkal kísérleteznek. Kína egy diktatórikus állam és a nemzeti digitális pénz csak egy újabb eszköz lesz az állampolgárok kontrolljára. Ellenben a bitcoin…

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük