Béta verzióban a Zoom ingyenes felhasználóinak is elérhető lesz a titkosítás

A népszerű videokonferencia alkalmazás 2020 júliusában béta verzióban elindítja a végpontok közötti titkosítást, mind az ingyenes, mind a fizetős felhasználók számára.

2020. június 17-én a Zoom hivatalosan is bejelentette, hogy elindítja a videokonferencia alkalmazás end-to-end titkosítását. A szolgáltatás mind a fizetős, mind pedig az ingyenes felhasználók részére is elérhető lesz, feltéve ha átmennek a vállalat fiók ellenőrzési protokollján.

A bejelentés értelmében valamikor júliusban a felhasználóknak a telefonszámukkal kell majd magukat azonosítaniuk. Ezt a lépést azért vezeti be a vállalat, hogy kiszűrje a visszaélésekhez használt hamis fiókokat.

A Zoom kijelentette:

Biztosak vagyunk abban, hogy a kockázatalapú hitelesítés megvalósításával, és jelenleg rendelkezésre álló eszközeinkkel együtt, beleértve a Felhasználó Jelentése funkciót is, folytathatjuk a visszaélések megelőzését és leküzdését.”

Az E2EE, mint opcionális funkció

A Zoom fehérkönyve szerint az E2EE opcionális lesz, amely korlátozza a videokonferenciák bizonyos funkcióit. Például a hagyományos PSTN telefonvonalak, vagy a SIP/H.323 hardver konferencia rendszerek beépítésének képességét.

Május 7-én a Keybase, a Stellar Development Foundation által finanszírozott biztonságos üzenetküldő és felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatás a Zoom leányvállalata lett. Ennek a biztonsági mérnökei fogják a teljes körű titkosítást kifejleszteni, amely majd a fizetős ügyfelek számára lesz elérhető. A Keybase egyik alapítóját, May Krohn-t választották a Zoom biztonsági mérnök csapat vezetőjének.

A Zoom kapott hideget-meleget

Noha a COVID-19 világjárvány miatt elképesztő népszerűségre tett szert a Zoom, többször vádolták meg azzal, hogy az iOS-on működő alkalmazásukon keresztül a felhasználók adatait a Facebooknak szivárogtatta ki. Emellett sokan felháborodtak azon is, hogy a Zoom hónapokkal korábban azt állította, hogy a videohívások titkosítottak, holott ez nem volt igaz. Nem tett a hírnevüknek az sem jót, hogy közel 500 ezer Zoom fiók adatai landoltak a dark weben. A botrányoktól függetlenül a koronavírus járvány alatt az egyik leggyakrabban használt alkalmazás lett a vállalkozások körében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük