Biden mentális állapota aggasztó, hogyan irányíthat egy szuperhatalmat?

A szuperhatalom elnökét megzavarja a súgógép. A világ legerősebb hadseregének főparancsnoka, aminek közel 4000 nukleáris robbanófeje van, de a nyilvános szereplések lehetetlen feladatnak bizonyulnak számára. Egyre aggasztóbb felvételek érkeznek az Egyesült Államok elnökéről, Joe Bidenről, akinek mentális állapota hagy némi kivetnivalót.

Sok amerikai szerint egy autóvezetői vizsgán nem menne át, hiszen nem tudna különbséget tenni egy gyalogos és egy stoptábla között, az ujja viszont a nukleáris ravaszon van.

Éppen a múlt héten győzte le (ismét) egy súgógép, amikoris beszéde során a súgógép útmutatását is felolvasta: “Idézet vége. Ismételje meg a sort.”

Nemsokkal ezelőtt a Fehér Ház helyettes sajtótitkára, Emilie Simons volt az elnök segítségére, aki meghamisította Biden nyilatkozatát, és könyörgött a nyilvánosságnak, hogy ne vegyék figyelembe a Biden szájából elhangzottakat. A Fehér Ház mindent megtett azért, hogy megvédjen egy olyan elnököt, aki talán nem emlékszik arra sem, mit reggelizett.

Azok, akik figyelemmel kísérik az amerikai elnök tevékenységét, tudják, hogy Biden rendszeresen kellemetlen szituációkba keveredik, amelyek miatt többen elgondolkodtak azon, hogy az elnök beszámítható állapotban van-e. Nyilvános szerepléseit többnyire részletesen, előre megtervezik, ettől függetlenül számtalan alkalommal csinál vagy mond olyan dolgokat, amelyek aggasztóak.

Ott volt az az eset, amikor egy beszéd után megpróbált kezet fogni a “levegővel”, majd zavartan, bizonytalanul sétált le a színpadról.

Vagy amikor azt mondta: “Amerika egy olyan nemzet, amelyet egyetlen szóval lehet meghatározni: ASUFUTIMAEHAEEHUTBW”.

Vagy amikor a külpolitikai kérdések elől a húsvéti nyuszi mentette meg:

Vagy amikor Biden egy kisboltban járt és Oroszországgal kapcsolatos kérdést szegeztek neki, ő pedig zavartan kotorászott a kis papírjaiért, amin a válasz volt felírva.

Úgy tűnik, sehova sem megy az asszisztensei által előkészített papírmankó nélkül. Oroszországgal összefüggésben – az ukrajnai háborútól a NATO bővítéséig – minden bizonnyal naponta tájékoztatják az elnököt. A memóriája viszont annyira rossz lehet, hogy nem tudja felidézni a korábban hallottakat. Erre a bizonyíték egy “mankó”, amit nemrég láttak az elnök kezében:

“Belépsz a Roosevelt terembe…Elfoglalod a helyed…”

A nyugtalanító az, hogy az elnökség nagy része nem egy megadott forgatókönyv szerint zajlik. Például az infláció kezeléséhez, a Kínával vagy Oroszországgal kapcsolatos stratégiához nem lehet “mankót” használni.

Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ minden részén egyre több embert aggaszt az elnök mentális állapota. Peter Baker a The New York Times-ban azt írja, hogy Biden “életkora egyre inkább kellemetlen kérdéssé vált számára, a csapata és a pártja számára”. Persze nem Biden életkora önmagában a kérdés – hanem Biden elméje. A “kor” csak a The New York Times udvariassága, hiszen nem feltétlenül küzd minden idős ember demenciával.

Az amerikai hírlap úgy fogalmazott, hogy Biden alapvetően távol tartja magát a nyilvános megjelenésektől, sokkal kevesebb interjún, sajtótájékoztatón vesz részt, mint elődei. Ezek után azonban elgondolkodtató, hogy hogyan tudja kihúzni az elnökségéből hátra maradt időt és mennyire jó is az, hogy egy ilyen szenzitív időszakban mint a mostani, egy olyan elnök vezeti a világ legnagyobb hatalmát, akinek gőze nincs arról mi is zajlik valójában körülötte.