Bill Gates szerint az AI sokkal nagyobb szám, mint a Web3

A Microsoft alapítója és egykori vezetője a Redditen tartott kérdezz-felelek során lelkessen beszélt az AI fejlődéséről.

A visszavonult tech milliárdos

Bill Gates idődről időre bejelentkezik egy AMA (Ask Me Anything – Kérdezz Bármit) kérdezz-felelekre a Reddit felhasználók legnagyobb örömére. Idén először a minap tett látogatást a felületen, ahol a többiek rögtön faggatni is kezdték. A 11. AMA során rengeteg téma felkerült, ám az AI technológiáról többször is lelkesen nyilatkozott Gates.

Mit hoz majd az idei év Gates számára?

Az immár 67 éves filantrópra sok minden vár 2023-ban is, például hamarosan nagypapa lesz. Ám emellett a több mint 20 éve megkezdett jótékonysági munkáját is töretlen erővel szeretné folytatni, mint mondta amíg csak le nem kerül a milliárdosok listájáról. Ha ezt vesszük alapul, akkor egy jó darabig még folytathatja a munkát, hiszen jelenleg mintegy 103,6 milliárd dollár a becsült vagyona.

Merre halad a világ?

Gates a blogján publikált tavaly év végén egy összefoglalót arról, hogy szerinte milyen kihívásokkal nézünk majd szembe az idén. A bejegyzésben a sok tragédia mellett több pozitív pont is helyet kapott. Gates szerint noha rengeteg kihívást hoztak az elmúlt évek, de ugyanakkor nagyon sok fejlődést is.

Részben az általa működtetett alapítványoknak hála világszerte csökkent a gyermekhalandóság. Sajnos a járvány miatt ezen a területen is megtorpant a haladás, csakúgy, mint a gyermekbénulás ellen folytatott harcban. Ennek ellenére Gates optimista a jövőt illetően, mint írta, a korlátozások feloldása után azonnal folytatták a munkát. Megjegyezte azt is, hogy a korábbi nehézségek ellenére egy újabb világméretű járványra is egy kicsivel jobban felkészült mostanra az emberiség.

A legnagyobb fejlődést az AI hozhatja

Egy területe azonban mind az AMA során, mind pedig a beszámolójában többször is kiemelt: az AI-t. Véleménye szerint noha a Web3 és a metaverzum létrejötte is előrébb vitte az emberiséget, ám az igazán nagy ugrást az AI megjelenése jelentette.

Ennek kapcsán a redditorok kikérték a véleményét a ChatGPT-vel kapcsolatban, amelyről így nyilatkozott Gates:

Betekintést ad abba, hogy mi várhat még ránk. Lenyűgöz ez a megközelítés és a mögötte rejlő innováció.

AI az orvoslásban

Gates egyik alapítványa például most is dolgozik azon, hogy az AI orvosi célú felhasználási lehetőségeit feljesszék. Ennek keretében egy olyan eszközt hoztak létre, amellyel az elmaradottabb országokban is biztonságosan vizsgálhatják a kismamákat a terhesség során. Sok helyen a nagy ultrahang készülékek még mindig csak a nagyobb orvosi rendelőkben állnak a kismamák rendelkezésére, ám nekik és főleg a gyermekeiknek is nagy szükségük lenne vizsgálatokra. Gates elmondta, hogy az általuk megépített telefonra is csatlakoztatható hordozható ultrahang szonda által készített felvételeket egy AI segítségével akár helyben is értelmezhetik. Így még idejében kiderülhet, ha a kismamának esetleg komolyabb ellátásra van szüksége és így rendkívüli mértékben lecsökkenthető a későbbi komplikációk és a csecsemők elhalálozásának lehetősége.

A mobil ultrahang készüléket már tesztelik, és az eddigiek alapján az AI még pontosabb eredményeket is ad a terhességről, mint egy gyakorlott orvos.