Hogyan tudják manipulálni az árfolyamot a bitcoin bálnák?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mint ahogy mindannyian tudjuk, a bitcoin egy decentralizált kriptopénz, amit nem szabályoz se kormány, se pénzügyi szervezet. Az árak alakulása teljes mértékben a piaci kereslettől és kínálattól függ.

Ugyanakkor léteznek olyan bitcoin bálnák a piacon, akiknek meg van a pénzügyi tűzerejük, hogy a bitcoin árfolyamát saját hasznuk maximalizálása érdekében befolyásolják.

Bitcoin disztribúció 2017 december: 1651 címen van az eddig kibányászott bitcoinok 38%-a.

Kik ezek a bitcoin bálnák?

bitcoin bálnák nem mindig szelíd békés emlősökNincs olyan piac amit ne lehetne manipulálni a megfelelő eszközökkel és ez alól a kriptodevizák piaca sem kivétel. Ugyanakkor sokban különbözik bármelyik másik termék piacától. A forgalomban lévő Bitcoin mennyiség 40%-a nagyjából 1651 címen parkol. Ezek azok az igazi nagyhalak a bitcoin rendszerben, akik csoportba szerveződve még nagyobb befolyást szerezhetnek a bitcoin piac felett. Sokan Szatosi Nakamotót tartják a leggazdagabb bitcoin tulajdonosnak a piacon és becslések szerint hozzávetőleg 1 millió bitcoin birtokosa lehet. Szatosi mellett ezen elit társaságba tartoznak a nagyobb kriptopénz váltók, bányászfarmok és a közösség előtt ismeretlen magánszemélyek címei is.

Mit tehetnek a piaccal? 

A bálnáknak több stratégiája is van amivel a kedvük szerint maximalizálhatják profitjukat és dönthetik el melyik irányba mozduljon az árfolyam. A nagyhalak számára tökéletesen működhet az úgynevezett Rinse and Repeat manőver. A stratégia lényege, hogy a piaci ár alatt kezdenek el nagy mennyiségben kriptopénzt értékesíteni. Ezt a kisebb kereskedők látva pánikszerűen kezdenek el megszabadulni a saját kriptovagyonuktól mivel bennük van a félsz, hogy az árfolyam még tovább fog zuhanni. Ezzel az öngeneráló folyamattal persze pontosan ezt segítik elő és a piac valószínűleg egy új minimum pontot ér el. Ekkor jönnek a bálnák újra, akik gyorsan bevásárolnak az olcsóvá vált kriptopénzből. Ezután várják a növekedést, ami után újra bedobhatják a csalit a kishalaknak és kezdhetik előröl.

banner

A másik módszer, amikor a bálna úgynevezett eladási és vételi “falakat” állít fel. Segítségével a kereskedő úgy befolyásolja a piacot, hogy voltaképp kereskednie se kell. Blöfföl egész idő alatt. Ugyanúgy szükséges a rendelkezésre álló nagy tőke itt is mivel fedezet nélkül senki sem helyezhet el a piacon megbízást. Lényege, hogy a bálna kijelöl egy bizonyos árszintet és megnyit hozzá egy függő megbízást. Ha  a kriptopénz eléri a kiválasztott árszintet, a függő megbízás szerint adott mennyiségben vételi vagy eladási tranzakció kerül végrehajtásra. Mielőtt azonban elérné a kívánt árszintet a piac, a bálna egyszerűen törli a megbízást.
Az ilyen megbízások a többi piaci szereplő számára ugyanúgy láthatóak az order book (megbízás állomány, rendelésállomány) előzményeknél és az ilyen behemót megbízások módosíthatják a kisebb piaci szereplők viselkedését. Arra mindenképp érdemes oda figyelni, hogy a falak nem minden esetben a bitcoin bálnák műve. A lenti képen jól látható egy eladási fal:

Nem mindenről tudunk

Az igazán nagy piaci szereplők előszeretettel használják a OTC vagyis az ‘over the counter’ piacot. Nem véletlenül, hiszen az ilyen ‘mészárosi’ magaslatokban tanyázó kereskedők nem igazán szeretik, ha mindenhonnan árgus szemekkel figyelik piaci tevékenységüket. Itt nagy mennyiségben tudnak vásárolni a nagykereskedők és intézményi szereplők (ilyen azért nem igazán van a bitcoin piacán) anélkül, hogy a közösség tudomást szerezne róla és beindulna a spekuláció.

Egy gyakran feltett kérdés, hogy mekkora bitcoin összeg tesz egy kereskedőt bitcoin bálnává? A bitcointalk.org és reddites fórumokon a számok 1000 és 10 000 bitcoin között változnak, ami jelen árfolyam mellett 18 és 183 millió dollár közötti összeget jelent.

Egy viszont bizonyos: ahogy egyre többen vásárolják meg első bitcoinjaik tizedrészét és növekszik az árfolyam, úgy kerülnek ezek a bitcoin bálnák egyre távolabbi messzeségbe a mindennapi átlagos kriptopénz kereskedőtől, akik ha 2017 végén még nagy profitokra áhítoznak, akkor inkább az altcoinok rizikósabb piacain keresik a lehetőségeket.

Kashim

"Money is a terrible master but an excellent servant."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.