Ellentmondás a BIP-420 kapcsán – mégsem olyan jóindulatú a kezdeményezés?

Az OP_CAT eredetileg a hivatalos Bitcoin parancskészlet része volt, azonban Satoshi Nakamoto 2010-ben megszüntette a lehetséges sebezhetőségek és biztonsági aggályok miatt. Most fejlesztők egy csoportja újra az OP_CAT bevezetését tervezi, mely egyesek szerint technológiai előrelépés, mások szerint kockázatos lépés lenne.

A Bitcoin-közösségben megfigyelhető feszültség és széthúzás újabb ékes példáját mutatja a Taproot Wizards társalapítója, Udi Wertheimer által bemutatott Bitcoin Improvement Proposal (BIP), mely újra bevezeti az OP_CAT műveleti kódot a Bitcoin hálózatán. Azonban egy Bitcoin-fejlesztő szerint ez csak álhír, és a BIP-420 mögött csupán rosszakaratú nyomásgyakorlás található.

A Satoshi által deaktivált Bitcoin-funkció

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az OP_CAT az „operation concatenate” rövidítése, mely két funkció összekapcsolását teszi lehetővé. A műveleti kód elősegítheti az egyszerűbb és hatékonyabb decentralizált fájltárolási rendszereket, a fizetési csatornák korszerűsítését és a kifinomult, Bitcoinra hangolt okosszerződések futtatását úgy, hogy minimálisra csökkenti a kriptográfiai technológiára való támaszkodást.

A kezdeményezés mögött a Taproot Wizards társalapítója, Udi Wertheimer áll, aki a BIP-420-szal hozná vissza a rég elfeledett funkciót, melyről X-felületén számolt be. Wertheimer állítása szerint a BIP-420 olyan együttműködéseket tesz lehetővé a Bitcoin hálózatán, mellyel elérhetővé válik többek között az okosszerződések használata, a biztonsági hidak használata, az on-chain kereskedés és még számos más funkció. A Quantum Cats létrehozásában nagy szerepet játszó fejlesztő szerint az OP_CAT visszatérése a technológiai lépcső következő fokozata, azonban nem mindenki gondolkodik így a frissítéssel kapcsolatban.

Álhír és nem jóindulatú kezdeményezés

Luke Dashjr, a Bitcoin egyik fejlesztője a Wertheimer által közölt X-bejegyzés alatt hozzászólásban arról beszélt, hogy a BIP-420 és az OP_CAT visszatérése egy álhír, a műveleti kód mögötti nyomásgyakorlás nem jóhiszemű. Ez az ellentmondás tökéletesen mutatja, mennyire megoszlik manapság a világ első kriptovalutájának a közössége. A fejlesztőközösség és a felhasználók az elmúlt időszakban rendre nézeteltérésbe keveredtek, többek között a blokkméret-háborúk, az ordinals bevezetése, a rúnák megjelenése és a magas on-chain díjak miatt. A viták kimenetele annak ellenére, hogy bizonytalan, jelentősen felosztja a közösséget.

Wertheimer állítása szerint azonban nem az Ethan Heilman és Armin Sabouri által készített BIP-420 tér vissza, hanem egy újabb protokoll kerül létrehozásra, melynek a közösség a 420-as jelzőt adta – utalva ezzel az április 20-án végbement Bitcoin-felezésre. A bejegyzés eredeti szerzője szerint a közösség a felezés időpontja mellett az OP_CAT iránti növekvő érdeklődés miatt választotta ezt a számot.

Korszerű adattárak hiánya

Kétség sem fér hozzá, hogy a Bitcoin a világ egyetlen igazán decentralizált hálózata, mely felett semmilyen alapítvány vagy cég nem képes jelentős uralmat kialakítani. A decentralizáció fenntartása érdekében a BIP-dokumentumokból számos másolat létezik az interneten, melyeket időnként korszerűsíteni kell a fejlesztők által eszközölt frissítések kapcsán. Ennek okán időbe telik, míg a másolatok karbantartói frissítésen esnek keresztül az új BIP-számok kapcsán, melyeket idáig Luke Dashjr frissített, azonban a népszerű Bitcoin-fejlesztő kapacitás hiánya miatt már nem tartja karban az adattárakat.