Elhoznák a DeFi-t a Bitcoin ökoszisztémába, nem is akárhogy

A Bitcoin a világ legértékesebb kriptovaluta hálózata és a világ jelenlegi tizedik legértékesebb eszköze a maga 1250 milliárd dolláros értékével. Az eredeti kriptovaluta közel 15 éves története hihetetlen növekedésről és adaptációról tett tanúbizonyságot, azonban hiányosságait felfedezte számos projekt, melyek így próbálnak piaci részesedésre szert tenni.

Az egyik ilyen hiányosság a gyors és hatékony tranzaktálás és az okosszerződések futtatása, melynek igazi vezére az Ethereum, ahol a DeFi Llama adatai alapján megközelítőleg 50 milliárd dollárnyi zárolt érték – vagyis TVL – található. Most egy atomic swap protokoll azonban orvosolni kívánja a Bitcoin hiányosságát és elhozná a DeFi-t a legnagyobb blokklánc-ökoszisztémába!

Bemutatjuk az AtomiqDeFi-t

Bár az Ordinals megjelenése rendkívüli izgalmakat hozott a Bitcoin hálózatára, második rétegű skálázási megoldásai felpezsdítették a hálózatot, a Mintlayer atomic swap technológiáját használó AtomiqDeFi lehet az a projekt, mely meghozza az igazi áttörést a Bitcoin hálózat életébe. A különböző hálózatokon futó, különböző kriptovaluták gyors cseréjét biztosító atomic swap technológiát a Mintlayer fejlesztette ki, ezt használja fel az interoperabilitást fokozni kívánó AtomiqDeFi is, mely a Mintlayer által inkubált első projekt.

Az AtomiqDeFi eszközök teljes ökoszisztémáját kívánja felépíteni, melyek lehetővé tennék a Bitcoin hálózaton a decentralizált pénzügyi integrációk futtatását, ezek közül érdemes kiemelni az Atomiq DEX-et, ami egy decentralizált tőzsde. A váltó lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy közvetlenül tárcájukból kereskedjenek Mintlayer-alapú tokenekkel és Bitcoinnal is. A DeFi eszközök között helyet kap az Atomiq saját indítópultja is, egy végfelhasználó-központú tárca és egy keresztlánc-híd, mely minden Mintlayer protokollal képes együttműködni.

Izgatottság a Bitcoin DeFi-vel kapcsolatban

A Bitcoin második rétegű megoldásaként funkcionáló Mintlayer technológiái és küldetése is jelentős változást hozhat a Bitcoin életébe, erről Charlie Shrem, a Bitcoin Foundation alapítója is meg van győződve, a projekttel kapcsolatban rendkívül izgatottan nyilatkozott.

„A Bitcoin DeFi határterületeinek felfedezése és az Atomiq DeFi által fejlesztett DEX- és atomic swap technológia nem más, mint egy forradalmi lépés. Mintha új fejezetet nyitnának a blokklánc-evolúció történetében. Mivel a Bitcoin és a Mintlayer egyik korai híve vagyok, nem tehetek mást, minthogy izgatottan várjam és elősegítsem azt, ami ebből az úttörő együttműködésből kisülhet. Az Atomiq DeFi erőfeszítései izgalmas időszakot nyitnak a kriptovaluták történetében.”

– mondta Shrem.

Befektetők és iparági szakértők a projekt mögött

Az Atomiq DeFi élén Zaid Ismail áll, aki Mintlayer operatív igazgatóból vált az Atomiq DeFi alapítójává és vezérigazgatójává. Zaid karrierútja során dolgozott már AI-vezérelt egészségügyi innovációkon és vállalati automatizálási platformokon, ezzel pedig megalapozta a blokklánc-technológia fejlesztésén betöltött szerepét. Az Atomiq DeFi volt az első olyan projekt, mely a Mintlayer Ecosystem Fund-tól 1,5 millió dolláros támogatást kapott a Bitcoin-alapú DeFi kifejlesztéséhez.

A projekt e mellett egy 3 millió dolláros támogatást kapott olyan befektetőktől, mint az X21 Digital, az NXGen, a Dutch Crypto Investors vagy a Liam Robertson által vezetett AlphaBit. Ezen kívül az Atomiq DeFi tanácsadó testületét Lester Lim (X21) és Charlie Shrem (Bitcoin Foundation) támogatja, akik hisznek a projekt sikerében. A projekt tőzsdei listázása a token generation event után következhet be, melyről a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak.

Az Atomiq DeFi növekedésének elősegítése mellett a Mintlayer Ecosystem Fund inkubátort és támogatást nyújt a Bitcoin-központú DeFi projektek megvalósításához. A projektek együttműködése új utat nyit a Bitcoin számára a 2020 tavasza óta virágzó DeFi-térben, mely lefekteti egy összekapcsoltabb és decentralizáltabb pénzügyi ökoszisztéma alapjait is. Az együttműködések révén felszabadulhat a Bitcoin-hálózatban rejlő kiaknázatlan lehetőségek sora, melyek átalakíthatják a DeFi jövőjét.