A Bitcoin első komoly tesztje jöhet: egy potenciális világválság

  • 57
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin az előző gazdasági világválságra (2008-2009) adott válaszreakció volt az internet ritkán látogatott bugyraiból. Egyetlen komoly globális méretű válságot se kellett még átvészelnie. A koronavírus jelentette kihívás azonban világméretű és könnyen negatív láncreakciót indíthat el a világgazdaságban.

Tegnap óta a bitcoin (BTC) 22%-ot veszített értékéből és az írás időpontjában (14:22) 6060 dolláron kereskedik a CoinMarketCap árindexe alapján. Az altcoinok zöme még ennél is nagyobb veszteséget kellett leírjon, ennek egyenes következménye, hogy a bitcoin piaci dominanciája újra emelkedésnek indult, jelenleg 65.5%-on áll. Ez azt is bizonyítja, hogy egy szűk kriptovaluta befektetői rétegben a Bitcoin már elérte a menedékeszköz státuszt és a stabilcoinok mellett a bitcoinra vált altjairól.

Ez értelemszerűen továbbra is kevés, hogy a részvénypiacok, indexek, kötvénypiacok, de még a nemesfémpiacok általános piaci trendjével szembemenve enyhítse a masszív tőkekivonást, ami a hagyományos piacokon éppen zajlik. A 169 milliárd dolláros teljes piaci értéke a kriptovaluta piacoknak semmi a világ tőzsdéin kereskedett vállalatainak ~68 000 milliárd (Világbank adat, 2018) dolláros értékéhez képest. Közösségi oldalak csoportjaiban kárörvendő kommentekre nem érdemes reagálni miközben tudják nagyon jól, hogy pillanatnyilag mindenki alatt ég a talaj, a másodlagos piacokon shortolókat leszámítva.

Amennyiben a járvány további országokat követel Olaszország után és nem sikerül megfékezni, ha nem csendesedik el az orosz-szaúdi olajvita, ha a központi bankok még több pénzt pumpálnak a kötvénypiacokba, ha nem áll vissza az élet minél előbb a rendes kerékvágásba Kínában, akkor könnyen egy 2008-2009-es válságban találhatjuk magunkat. Ez pedig a Bitcoin, a technológia, közössége és értékkínálata első komoly próbatétele lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.