A 70%-os áresés ellenére a bitcoin elszámolási volumene meghaladja az aranyét

Nic Carter kriptovaluta kutató azt állítja, a bitcoin ma már nagyobb tőzsdén kívüli elszámolási volument tudhat magáénak mint az arany, annak ellenére, hogy értékének 70%-át elvesztette.

Bitcoin a csereeszköz

A londoni nemesfém piac (LBMA) elszámolási statisztikája alapján öt jelentős LPMCL tag elszámolóház (HSBC, ICBC Standard Bank, JP Morgan, Scotiabank és UBS) globális tőzsdén kívüli (OTC) arany elszámolása 2018-ban várhatóan 446 milliárd dollár lesz, ami havi szinten 30 milliárd dolláros visszaesést jelent.

Ezzel szemben a Carter által hivatkozott Coin Metrics kriptovaluta piaci adatszolgáltató adatai alapján a bitcoin piac az idei évben 848 milliárd dollár értékű tranzakciót dolgozott fel és várhatóan meghaladja az 1,38 trillió dollárt az év végére.

A 70%-os áresés ellenére a bitcoin elszámolási volumene meghaladja az aranyét

Figyelembe véve, hogy az LBMA a globális tőzsdén kívüli aranykereskedelem 70%-át uralja, 848 milliárd dollárral a bitcoin már most több értéket számolt el az elmúlt nyolc hónapban, mint a 2018-ra előrejelzett teljes aranypiaci elszámolási volumen.

Carter szerint:

“Konzervatívan szemlélem a londoni OTC aranypiacot, amit az LBMA felügyel, ami a globális volumen 70%-a. Elszámolási statisztikákat publikálnak. Ez alapján meg tudom becsülni a szabályozott arany elszámolás teljes nettó volumenét, ami 2018-ban 446 milliárd dollár (6 havi adatok alapján). Konzervatív (korrigált becslések) alapján a Bitcoin 848 milliárd dollárt számolt el és az év egészére 1,38 trillió dollárra várható [a teljes volumen]. Bitcoin látszólag csendesen meghaladta az OTC aranypiaci elszámolási volument.”

Az összehasonlítás nem tér ki az ether, XRP, bitcoin cash, cardano, litecoin és más nagyobb kriptovaluta volumenekre. Az Ethereum például közel kétszer annyi tranzakciót rögzít naponta mint a BTC.

Alapvetően ezek az Ethereum hálózati tranzakciók kisebb értékűek mint a bitcoiné mivel a legtöbb tranzakciót decentralizált applikációk kezdeményezik az adatok feldolgozása érdekében.

A nagy eltérés a bitcoin és OTC aranypiac között kiválóan illusztrálja, hogy a mainstream közönségben tudatosulni látszik a bitcoin létezése és egyre nagyobb volumenben használja vagyonfelhalmozásra és mint csereeszköz köszönhetően a szembeötlő előnyeinek, mint helyettesíthetőségének, likviditásának és hordozhatóságának.

Mi tartja vissza a bitcoint?

Nikolaos Panigirtzoglou, a JPMorgan vezető elemzője 2017 decemberében azon a véleményen volt, hogy a kriptovaluták egyike lehet a fő eszközosztályoknak és olyan hagyományos eszközökkel versenyezhetnek, mint az arany akkor, ha több nyilvánosan kereskedhető és szigorúan szabályozott pénzügyi instrumentum, mint határidősök és tőzsdei alapok (ETF) lennének az amerikai piacokon.

“Mindent összevetve, a bitcoin határidősök bevezetésével megvan a potenciál, hogy fejlődő eszközosztály kategóriába emelje a kriptovalutákat. Ennek az új eszközosztálynak az értéke az elfogadottság növekedésével, mint értékőrző és mint fizetési eszközök, és csak összevetve más értékőrzőkkel, mint az arany, a kriptovalutákban megvan a potenciál, hogy ennél sokkal többre vigyék.”

Ezért, ha a 2019 februárban a már nagyon várt CBOE  Bitcoin ETF ajánlat jóváhagyásra kerül az Egyesült Államok értékpapír és tőzsdebizottsága által (SEC), akkor a kriptovaluták elindulhatnak a kijelölt úton, hogy új alapokra helyezzék a globális pénzügyi rendszert.

Az elfogadottság folyamatos növekedésével 2019 februárjára a kritikus felhasználó bázis is létrejöhet.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük