Bitcoin és az olajár: Mit tesz az alacsonyabb olajár a kriptovaluta piaccal?

A héten a bitcoin árfolyama már elérte a 39 ezer dolláros szintet. Pedig az elmúlt hét napban a piac tulajdonképpen megnyugodott anélkül, hogy komolyabb fejlemények történtek volna.

A piac összértéke már meghaladja az 1500 milliárd dollárt. A nyereség nagy részét pedig a Bitcoin hozta, amely hosszú idő óta először tesztelte a 39 000 dolláros szintet. A legismertebb kriptovaluta szerény, 1%-ot tudott növekedni az elmúlt hét nap során, az igazi növekedés inkább a hét végén, az elmúlt 24 órában érkezett. A BTC ára BTC Price BTC Price pénteken pedig már 39 000 dollár irányába kezdett kacsingatni. Ezt az árfolyam szintet tavaly óta nem láthattuk a grafikonon.

Az árfolyammozgás mögött a héten makropiaci események állnak.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az FTX megkapta a bíróság jóváhagyást, hogy 800 millió dollár összegben értékesítse a megmaradt vagyonelemeit. A csődbe ment kriptovaluta-tőzsde a Grayscale által kezelt eszközök értékesítésére készül a jövőben.

Richard Teng a Binance új vezérigazgatója, már meg is osztotta vízióját a cég jövőjéről. Elmondása szerint a Binance idővel egy hagyományos pénzügyi társasággá fog fejlődni. Így a sok év – és kritika – után lesz a Binance-nek igazgatótanácsa és címe is. És emellett pedig fokozott pénzügyi átláthatóságot is kap majd az új CEO szerint a világ legnagyobb kereskedési platformja.

Mindeközben a Binance kriptotőzsde december 15-én befejezi a BUSD stabilcoin támogatását. A Binance felhasználók egészen 2024. februárjáig visszaválthatják a BUSD coinokat, de a kifizetések 2023. december 31-én hajtódnak végre utoljára. Ezután pedig minden meglévő BUSD egyenleg FDUSD-re kerül majd átváltásra.

Az OKX – amely jelenleg az ötödik legnagyobb kriptotőzsde a világon – kiadta a platform tizenharmadik Proof of Reserves jelentését, ami a felhasználók eszközeiről nyújt információt. A november 23-án készült jelentés szerint az ügyfélpénzek mennyisége hatalmasat nőtt az előző hónaphoz képest. Az új ügyfelekhez minden bizonnyal a Binance körüli bizonytalanság révén jutott hozzá a OKX, aki felszívta a Binance-tól távozó klienseket.

MicroStrategy – a NASDAQ-on jegyzett üzleti intelligencia szoftvercég, amelynek élén a Bitcoin egyik leghangosabb támogatója, Michael Saylor áll, a közelmúltban 600 millió dollár értékben vásárolt BTC-t. Ezzel a vásárlással a cég már 174 530 BTC-t birtokol és milliárdos profitot talált a bitcoin befektetésein.

Bitcoin és az olaj árfolyam kapcsolata

Annak ellenére, hogy az OPEC bejelentette a termelési kvóták további csökkentését, az olaj ára csökkent a héten. A váratlan visszaesés oka, hogy a termeléscsökkentés – egyelőre – önkéntes a tagok számára. Ez az önkéntes jelleg pedig bizonytalansághoz vezet, nem tudni ugyanis előre kik fogják támogatni az elfogadását. Az OPEC-on belüli nézeteltérések és a feszültség megnövekedett az utóbbi időben. Egyes tagországok, például Angola már ki is jelentette, nem szándékozik a csökkentések teljesítésére.

OPEC döntések és az olaj árfolyam
OPEC döntések és az olaj árfolyam

Az olaj árfolyama meglehetősen fontos mutató a bitcoin jövője kapcsán. Lássuk mi köze van egymáshoz a bitcoin és az olaj árfolyamának.

Az alacsonyabb olajárak Bitcoinra gyakorolt hatását vizsgálva két pozitív hatást figyelhetünk meg.

Először is, az energiaköltségek csökkenése előnyös a Bitcoin bányászat számára. Mivel az energia egy folyamatosan megjelenő változó költség a bányászatban, az alacsonyabb villamosenergia-árak növelik a bányászat jövedelmezőségét.

Ennek kettős hatása van.

Bitcoin és az olaj kapcsolata

Egyfelől a bányászok most kevésbé motiváltak az újonnan bányászott bitcoinjaik eladására, mert az alacsonyabb energiaköltségek miatt több profit marad a zsebükben. Következésképpen csökken a bitcoinra vonatkozó eladási nyomás a piacon. Másfelől a megnövekedett jövedelmezőség gazdaságosabbá is teszi a bányászatot, és több bányászt vonz a hálózathoz. Ez pedig hozzájárul a Bitcoin hálózat további decentralizációjához és biztonságához. Ami végül az elfogadottság növekedéséhez vezet.

Másodsorban az alacsonyabb olajárak és az alacsonyabb infláció közötti kapcsolatot érdemes megvizsgálni. Az alacsonyabb olajárak alacsonyabb inflációhoz vezethetnek, és paradox módon ez vonzóbbá teheti az olyan kockázati eszközöket, mint a Bitcoin. Elméletileg az alacsonyabb inflációnak csökkentenie kell az olyan eszközök iránti keresletet, mint a Bitcoin, amelyekre általában inflációs fedezetként tekintenek. A gyakorlatban azonban a Bitcoin szerepe túlmutat az infláció elleni puszta védelmen. Kockázati eszköznek is számít, hosszú futamidő és viszonylag magas volatilitás jellemzi. Az alacsonyabb infláció és a potenciálisan alacsonyabb kamatlábak időszakában a kockázati eszközök vonzóbbá válnak. Különösen a Bitcoin válhat vonzóvá, amely nem hordoz vállalati kockázatot azaz nem jelenik meg az aggály a bevételi várakozásokkal kapcsolatban egy esetleges recessziós környezetben.

A fenti meglátások ellenére továbbra is kihívást jelent a Bitcoin és az energiaárak közötti egyértelmű és közvetlen kapcsolat kirajzolása. Ez leginkább a piaci tényezők bonyolult és egyben kiszámíthatatlan természete miatt okoz problémát. Míg az alacsonyabb olajárak kezdetben alacsony globális gazdasági növekedést idézhetnek elő, a kriptopiacon bekövetkező esetleges korrekció várhatóan rövid életű lesz. A pozitív erők, mint például a bányászat megnövekedett jövedelmezősége és a kockázati eszközök, például a Bitcoin szélesebb vonzereje az alacsonyabb inflációs környezetben, várhatóan végül érvényesülni fog. Ez pedig hozzájárul a kriptovaluta piac egészének rugalmasságához.

Masszív kriptokivonás történt a tőzsdékről

A kriptopiaci árfolyam nyereség az elmúlt napban együtt járt a kriptotőzsdékről történő kivonások megemelkedett mértékével is.

Bitcoin kivonás a kriptotőzsdékről csúcson van
Bitcoin kivonás a kriptotőzsdékről csúcson van

A CryptoQuant szerint például az elmúlt két hétben közel 1,28 milliárd dollár értékű Bitcoin hagyta el a kriptotőzsdéket.

A Bitcoin egyenlegek csökkenése a kriptotőzsdék között nagyrészt egybeesett az árak emelkedésével. Ez azt jelzi, hogy a kereskedők továbbra is letétbe helyezik a Bitcoinjaikat. Ezzel pedig tovább csökken az eladási nyomás a piacon.

A kriptopiac fellendülése egybeesik a MicroStrategy bejelentésével, miszerint közel 600 millió dollár értékben vásárolt Bitcoint 36 785 dolláros átlagáron BTC-nként BTC Price BTC Price . Ezzel a felvásárlással a vállalat teljes BTC-részesedése meghaladja a 6 milliárd dollárt. Ezenkívül a Federal Reserve kamatemelési szünetelésére vonatkozó várakozások is jelentősen befolyásolhatják most az árfolyamot.

Jerome Powell hatalma nagyobb, mint gondolnád

Az emberekben gyakran felmerül, hogy miért olyan ingadozóak a piacok, amikor a Federal Reserve elnöke beszél. Beszédei során gyakran tapasztalható ugyanis volatilitás, amikor a kereskedők megpróbálják megfejteni a kamatláb további irányát.

Miért érdekli ez a kereskedőket? A rövid lejáratú kamatokat irányító jegybank vezetőjeként Jerom Powellnek nagyobb befolyása van a világ legnagyobb gazdaságának valutaértékére, mint bárki másnak. A kereskedők alaposan górcső alá vetik Powell minden nyilvános szerepvállalásait. Tulajdonképpen majdnem, hogy kávébabból próbálják megjósolni a jövőbeli monetáris politikával kapcsolatos várakozásokat.

Hallani lehet szakértők szerint ugyanis a szavak tónusát.

Igen, már ott tartunk, hogy Powell hangneméből próbálják megfejteni az amerikai jegybank monetáris politikai terveit. Ha pozitív hangvételű az üzenet (dovish), az azt jelenti, hogy a kamatlábak és a monetáris politika lazul. Ha azonban negatív az üzenet (hawkish) az azt jelenti, hogy a gazdaság szigorítására törekszik a jegybank. Ez pedig drágább adósságot, kevesebb likviditást és magasabb kamatlábakat jelent, ami végül a pénzkínálat lecsökkenését jelenti a gazdaságban.

Pénteken kétszer beszél Powell, ezeken az alkalmakon is fülüket hegyezik a kereskedők, miközben a piacok megpróbálják megfejteni Powell hangját.

Igen, ennek az embernek ekkora ereje van. Képzeld el, milyen lehet a helyében lenni?

Háromszög képében jelenhet meg a karácsonyi csoda

Technikai szempontból a kriptopiac Powell hangjától függetlenül is készen áll a további javulásra.

Emelkedő háromszög a bitcoin árfolyam grafikonján
Emelkedő háromszög a bitcoin árfolyam grafikonján

Az elmúlt hónap hosszú idő után rendkívüli profitot hozott a kereskedők számára.

Így a piac egy emelkedő háromszög alakzatot tudott kialakítani. Ezt a technikai elemzők egy emelkedő trendben bika piaci folytatódó mintaként értékelik. Az összes kriptovaluta együttes értéke bőven 1500 milliárd dollár fölé emelkedhet, ha 2023 decemberében áttöri a háromszög felső trendvonalát az árfolyam. Ezzel szemben, a háromszög alsó trendvonala alá eső törés azt a kockáztatot hozhatja el, hogy érvénytelenné válik a bikapiaci trend folytatása.