A Bitcoin hálózat állapota: fényévekre a Visa, de egyetlen fejlesztés idejétmúlttá teheti

A skálázhatósági korlátok jelentik a Bitcoin elfogadottság egyik Achilles-sarkát. Egyelőre még nem eldöntött kérdés, hogy vajon a blokkláncok képesek-e egy mainstream felfutást kezelni.

A Bitcoin az elmúlt hónapokban és években átesett néhány komolyabb frissítésen, de ezek még mindig messze járnak attól a foktól, ami egy globális elterjedés feltétele.

A Bitcoin pillanatnyi maximális kapacitása a Visa hálózatának 1%-át se éri el. Ugyanakkor egyes Bitcoin Core fejlesztők szerint a második rétegű Lightning hálózat segítségével a Bitcoin végtelen mennyiségű tranzakció lebonyolítására lehet alkalmas.

>>>Bitcoin domain szolgáltatások – regisztrálj és hosztold honlapjaidat 100%-ban névtelenül!

A Bitcoin hálózat aktuális állapota

Pixelidőkor a Blockchain.com statisztikája alapján a Bitcoin hálózat által lebonyolított napi rekord tranzakciószám 490 000 volt 2017. december 14-én, ami mintegy 20 000 tranzakciót jelent óránként (TRX/ó). A Visa maximális kapacitása elméletben (!) 65 000 TRX/mp, ami 234 millió TRX/ó és 5.6 milliárd tranzakciót jelent naponta.

Bitcoin hálózat állapota

2017 év végi csúcsközelben a megerősített BTC tranzakciók száma | Blockchain.com

A Bitcoin a Visához képest egyértelműen a legalsó régiókban tanyázik volument tekintve és mindössze a Visa elméleti maximumának 0.0087%-ára képes. A realitás kissé más, mivel a Visa maga jelentette be még 2016-ban, hogy átlagosan napi 150 millió tranzakciót kezel, amivel a Bitcoin a Visa tényleges kapacitásának 0.33%-ára képes.

A Bitcoin azonban egy folyamatosan fejlődő babacipőben totyogó technológia, ahol a fejlesztések az elmúlt 2-3 évben gyorsultak fel. A közösség több technikai frissítéssel és innovációval is előrukkolt. Az egyik legismertebb a SegWit, ami kivezeti az aláírás adatokat a blokkokból így nyújtva extra helyet a tranzakciós adatoknak. A SegWit 100%-os implementálása a hálózaton 720 000-re növelné a maximálisan lebonyolítható napi tranzakciószámot. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a SegWitet még nem vette át minden piaci szereplő és jelenleg ~40-osra tehető az elfogadottsága.

Egy extra ficsőr a SegWit kapcsán, hogy a tranzakciók kötegelésével több félnek egyetlen tranzakcióval is utalni lehet effektíve ugyanakkora tárhelyért cserébe. Ezzel a Bitcoin hálózat napi tranzakciós kapacitása inkább a ~900 000 TRX/n van közelebb.

Ez azonban a Visa számaihoz képest továbbra is édeskevés, a mainstream elfogadottsághoz ennél jóval nagyobb volumenekre lesz szükség.

Környezetvédelmi aggodalmak

Egy másik égető probléma, melyre a skálázhatóság érdekében választ kell találni, az az intenzív energiaszükséglet költsége és környezetvédelmi hatása. A problémát több mainstream entitás is körbejárta már, mint például a PwC-től Alex de Vries (nicknevén a Digiconomist).

Egy márciusi cikkében például arról írt, hogy a Bitcoin 2018-ban 40 TWh (terawattóra) elektromos áramot használt fel, ami Magyarország hazai fogyasztásával egyenlő. A 2018-ban átlagosan 223 002 tranzakció/napot alapul véve (újfent a Blockchain.com adatai alapján), ha ezt 150 millió tranzakció/napra alkalmaznánk, akkor a Bitcoin 26900 terawattóra áramot emésztene fel évente: a szám 200 terawattórával több mint a világ teljes áramfogyasztása 2018-ban.

Itt meg kell jegyezni, hogy a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. A Bitcoin energiafelhasználás nem egy egyenes mentén növekedik a feldolgozott tranzakciók arányában. Ha a Bitcoin hálózat valaha is képes lesz 150 millió tranzakciót feldolgozni naponta, akkor a konszenzus mechanizmusa feltételezhetően más lesz, vagy olyan szintű hatékonyságnövekedés kerül kivitelezésre, mely csökkenő energiaszükséglet mellett képes lesz fenntartani a bányász jövedelmezőséget.

Ugyan nincs direkt összefüggés a felhasznált energia és a tranzakciós volumen között, de továbbra is fontos megjegyezni: nehéz lesz a Bitcoint a mainstream adoptációra felkészíteni e két elsősorban technikai kihívás orvoslása nélkül.

Ha visszamegyünk az időben, akkor látható, hogy a hálózat áramfogyasztása gyorsabban nő. mint a tranzakciós volumen, ami nagyon gyors energiaszükségleti eszkalációhoz vezethet. A Bitcoin piaca továbbra se tekinthető túlzottan likvid piacnak (a kötvény, részvény és más hagyományos pénzpiacokkal összehasonlítva) és nincs szükség komolyabb tőkére, hogy növekedésnek induljon a piaci értéke, ami az elsődleges hajtóerő az elektromos áramfogyasztás növekedés mögött.

Jövőbeli expanziója

A pillanatnyi korlátok ellenére vannak jelek arra, hogy képes lesz megfelelni a tömeges elterjedés kritériumainak. A Bitcoin Core fejlesztők és a szélesebb altcoin ökoszisztéma továbbra is azon dolgozik, hogy növeljék a blokklánc hálózatok kapacitását. Az egyik ígéretes innováció a téren a Schnorr-aláírás, mely lényegében több tranzakció aláírását egyben gyűjti össze.

Ha bevezetésre kerül, akkor mintegy 25%-os tranzakcióméret csökkenés érhető el, írta még februárban Nicolas Dorier Bitcoin fejlesztő. Az aláírás aggregálásnak van egy extra ösztönzője is mivel egyben előnyben részesíti a tranzakciók kötegelését, és ezzel még tovább növelhető a tranzakciós volumen.

A Schnorr-aláírások mellett természetesen ott a Lightning is, ami bár egyelőre nagyon kezdeti tesztfázisában leledzik, de sikeres implementáció után exponenciális kapacitásnövekedést eredményezhet a Bitcoin hálózaton.

Ha a Lightning elterjed, akkor a tranzakciószám és a Visa gigászi előnye irrelevánssá válik mivel segítségével végtelen számú utalást lehet végrehajtani egyetlen on-chain tranzakcióval. Az egyetlen limit a lightning csatornák számában lesz, amiket egy nap alatt meg lehet nyitni és zárni.