Bitcoin kereskedési terminológia – ábécé kezdőknek kereskedéshez

Weboldalak a grafikonok elemzéséhez – Számos webhely kínál lehetőséget kriptovaluta grafikonok elemzéséhez. A TradingView az egyik legjobb ilyen platform, amely tökéletes olvasásra és elemzésre. A TradingView számos eszközt és indikátort kínál a grafikonok elemzéséhez. A CoinMarketCap és a Coingecko is szolgáltatnak grafikonokat kriptovalutákhoz, de nem áll rendelkezésre túl sok eszköz és indikátor.

1 Bitcoin = 100 millió satoshi (1.00000000 BTC)

Tőzsde/váltó – A tőzsde olyan platform, amely összeköti a vevőket és az eladókat. A felhasználók a tőzsdén megvásárolhatják és eladhatják a rendelkezésre álló kriptovalutákat. A kereskedés legfőbb tőzsdéi a Binance, a BitMex és a Kucoin.

FOMO – “Fél, hogy kimarad”. Ez akkor történik, amikor azt látjuk, hogy egy érme gyorsan emelkedik és kutatás nélkül beszállunk. Ennek a mögöttes oka a kimaradástól való félelem (FOMO).

FUD – A FUD félelmet, bizonytalanságot és kétséget jelent. A befektetők vagy a kereskedők nem biztosak az érme következő mozgásában és a tartott kriptókat piaci áron értékesítik pánikot és súlyos eladási hullámot keltve.

Teljes kínálat (total supply) – A teljes, összesen létező érmék száma. A teljes kínálat a Bitcoin esetében 21 millió.

Circulating supply – A forgalomban lévő érmék száma, a már kibányászott érmék számát jelenti.

Bikapiac – azt jelenti, hogy az ár emelkedő tendenciát mutat. Az érme egy adott időkereten belül magasabb csúcsokat ér el. A bikapiacok az időkeretektől függenek. Ha megnézzük a BTC grafikonját 2010 és 2020 között, számos bika piacot fogunk látni.

Medvepiac – azt jelenti, hogy az ár csökkenő tendenciát mutat. Az érme alacsonyabb mélypontot ér el az adott időkeretben.

Lásd az alábbi grafikont:

Megjegyzés: A bikapiacnak sok medvés ciklusa lehet, és fordítva, az alábbiak szerint.

CMP – Aktuális piaci ár.

Piaci kapitalizáció – A piaci érték a jelenlegi ár és a forgalomban lévő kínálat szorzata.

Buborék – Olyan állapot, amikor a piac minden technikai vagy alapvető ok nélkül növekszik. A piacot eufória hajtja és a fundamentumoktól függetlenül tovább növekszik. A buborékpiacok számtalanszor fordultak már elő a történelemben. A modern tőzsde történetében az első dokumentált eset a hollandiai Tulipán-mánia.

Botok – A kereskedési botok számítógépes programok, amelyek az egész nap, a beállításaiknak megfelelően kereskednek.

Swing kereskedés – Az úgynevezett swing kereskedők napi vagy heti időkeretben vásárolnak és adnak el egy érmét. A swing kereskedők sokáig (több év) nem tartják a pozíciót.

Pozicionált kereskedés – a legjobb belépésre várnak és hetekig vagy hónapokig tartják az pozíciókat a maximális profit elérése érdekében.

Napi kereskedés (day trading) – A napi kereskedők naponta teljesítik a kereskedéseket. A nap végén minden pozíciót bezárnak. Kedvelik a pár perces vagy maximum 1 órás időkereteket.

Tőkeáttétel – lehetővé teszi az érmék nagyobb mennyiségben történő vásárlását vagy eladását, mint amennyi van.

Számos tőzsde, mint például a Binance, a BitMEX, a Kucoin, a Bitfinex biztosít tőkeáttételes kereskedést. A tőzsdék lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy extra pénzt vegyenek fel és ezzel kereskedjenek. A 10x-es tőkeáttétel segítségével 2000 dolláros pozíciót nyithat meg mindössze 200 dollárral. A tőkeáttétel nagyon hasznos lehet, de éppen ennyire kockázatos is.

Margin – A tőkeáttételes kereskedelem megnyitásához szükséges alapok teljes összege. Ha a margin értéke a pozíció értéke alá csökken, akkor a pozíció lezárul.

Pl. Ha 2000 dolláros kereskedést akarsz nyitni ötszörös tőkeáttétellel, akkor a szükséges fedezet 400 dollár lesz.

400 USD * 5 = 2000 USD

Long pozíció – A long, eszközök vásárlását jelenti tőkeáttétellel. Az eredmény és a veszteség mértéke nagyban a tőkeáttéttől függ.

Ha az alkalmazott tőkeáttétel ötszöröse és az azonnali ár 10% -kal megy feljebb, akkor a long pozíció teljes nyeresége 50% mínusz a tőzsde díja.

Short pozíció – ellentétes a long pozícióval. Ha úgy gondolja, hogy az érme ára a következő napokban vagy hetekben csökken, akkor tőkeáttétellel short pozíciót nyithat.

A Guruprasad Venkatesha a b-cube.ai, a kriptovaluták kereskedelmét megkönnyítő és jövedelmezőbbé tevő, AI / ML és összetett matematikai modelleket használó francia-magyar startup társalapítója és vezérigazgatója. Első vagyonkezelő társaságát 16 éves korában alapította, később pedig sikeres exitet hajtott végre. Tovább ment a Morgan Stanley-hez, ahol befektetési elemzőként dolgozott, majd ezt hagyta abba, hogy a kriptovaluták világába léphessen.

Elérhető a következő közösségi média csatornákon:
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/guruprasadvenkatesha/
Twitter: https://twitter.com/GuruprasadVenk1
Telegram csoport: https://t.me/bcubeaichat

***Az oldalon biztosított információ nem minősül befektetési tanácsadásnak, pénzügyi tanácsadásnak, kereskedelmi tanácsadásnak vagy bármilyen más tanácsnak, ezért a cikk tartalmát önmagában sem szabad így kezelni. A szerző, a weboldal vagy a velük kapcsolatban álló cég nem ajánlja, hogy bármelyik kriptovalutát megvásárolja, eladja vagy tartsa. A befektetési döntések meghozatala előtt járjon el kellő gondossággal és konzultáljon pénzügyi tanácsadójával.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük