A bitcoin, mint kultusz – amikor nemcsak a pénzkeresésen van a hangsúly

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A vallásban a kultusz azon gondolatok, szavak, gesztusok egységét jelenti, amelyek által az ember kapcsolatba lép az istenséggel, szenttel vagy egy vallási jelképpel, tiszteletet kinyilvánítva. Hasonlóan viszonyulunk a bitcoinhoz is?

Mi történik akkor, amikor egy kultusz racionális és gazdasági ötletekkel áll elő? Mi történik, amikor egy kultusz mindenki felé nyitott, bőrszín és szexuális beállítottságtól függetlenül? Mi történik, ha egy ideológia jobbá szeretné tenni a világot?

Bemutatkozik a bitcoin. Egy olyan életstílus, amely banki korlátoktól és közvetítőktől mentes pénzkereseti lehetőséget kínál”válaszolja J. Mac Ghlionn, aki “kripto rajongónak” titulálja magát.

Azt az időszakot éljük, amikor az olyan nagy vállalatok, mint a MicroStrategy és a Tesla nyereségük egy részét bitcoinba fekteti. A PayPal pedig a Curv nevű technológiai cég megvásárlásán ügyködik, amely kriptovaluták, köztük a bitcoin biztonságos tárolásával foglalkozik.

Tim Draper kockázati tőke befektető szerint a Netflix lesz a következő cég, amely bitcoint fog vásárolni. Sőt, a milliárdos úgy gondolja, hogy csak idő kérdése, és az Amazonnak sem lesz más lehetősége, mint elfogadni a kriptopénzt fizetési módként.

Miért vált ilyen népszerűvé a hétköznapi emberek körében?

A kultuszok élén olyan személyek állnak, akikhez egy bizonyos okból kifolyólag a társadalom egy része tisztelettel viszonyul, ezért befolyásosak az adott szférában. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ összes pénzének 0,7%-át a kriptovaluták képezik (összesen), egyetérthetünk abban, hogy a kriptopénz meghatározó szerepkörrel bír.

Jelenleg szerte a világon körülbelül egymilliárd személy rendelkezik bankszámlával. A bitcoin olyan alternatívát kínál számukra, amivel a pénz könnyen hozzáférhető hálózatra kerül és megoldást jelenthet más problémákra is. “Így megszűnik a központosított pénzügyi intézmények (központi bankok) iránti igény” – olvashatjuk sok helyen.

A “kultusz” kifejezés nem minden esetben hordoz magával pozitív jelentést. Néhány kultusz valóban hátborzongató eszméket vall, míg mások szeretnék jobbá tenni a világot. J. Mac Ghlionn álláspontja szerint a bitcoin egyértelműen az utóbbihoz tartozik.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.