Bitcoinlázt idézett elő a dollár betiltása Zimbabwében

 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A bitcoin kereskedelem virágzik Zimbabwében. A kormányzat egy új törvényt fogadott el, amely betiltja az amerikai dollár használatát fizetőeszközként, hogy ezzel erősítse a nemzeti fizetőeszközt. Az országban 2009-ben tiltották be a nemzeti fizetőeszköz használatát, ezzel is szerették volna stabilizálni az ország gazdaságát. Azonban a mostani jogszabályalkotás során újra engedélyezték a nemzeti valutát, az RTGS dollárt – amit Zimbabwe dollárnak neveztek el később. Ezzel egyidejűleg megtiltották a külföldi valuták használatát a tranzakciók kiegyenlítésénél.

Az intézkedés nem okozott osztatlan sikert a hazai lakosság körében, és sokan azóta sem fizetnek a ’zollárral’. Néhányan a jogszabály visszavonását kezdeményezték az alkotmánybíróságtól. Mások inkább a feketepiacon kezdtek el USA dollárt venni, hogy védjék magukat a megugró inflációtól. Az új technológiák iránt érdeklődők pedig Bitcoint kezdtek el vásárolni, és ezzel kerülték meg a tiltást.

Bitcoin for dummies: 5 egyszerű tény, amivel elhitetheted az emberekkel, hogy értesz a kriptóhoz

Bitcoin: az új fizetőeszköz, amivel a ’zollár’ ellen harcolnak

A nemrégiben felerősödő bitcoinláz erőteljes növekedést okozott a Zimbabwében vásárolt Bitcoin kereskedési volumenben is. Ez magával hozta azt is, hogy néhány állampolgár a kriptovaluta előnyei mellett kihasználja a blokklánc technológia nyújtotta más szolgáltatásokat is.

Jó példa erre Tinashe Jani, aki a blokklánc technológiát kiaknázva utalt pénzt Zimbabwéből Dél-Afrikába, ami lehetetlen volt korábban mert betiltották a bankkártyák nemzetközi használatát.

“A tiltás azzal jár, hogy az emberek nem tudnak fizetni vagy pénzt kivenni, hogy fizessék a lakbért, élelmiszert vagy bármi más díjat. Így mi a nemzeti fizetőeszközből Bitcoint veszünk itt Zimbabwében, amit elküldünk Dél-Afrikába, és ott visszaváltjuk az ottani fizetőeszközre az ügyfeleinknek kis díj ellenében.”

Habár a kormány szerint a Bitcoin illegális, az állampolgárok mégis vállalják a kockázatot, és Bitcoint vesznek, csakhogy meg tudják tartani a pénzük vásárlóerejét. A Bitcoin kereskedelem annyira fellendült, hogy ma már Zimbabwe a legfontosabb BTC piac az afrikai kontinens déli részén. Tawanda Kembo, a Golix kriptotőzsde alapítója a Quartz Africanak nyilatkozva mondta:

„Amit biztosan tudunk, hogy nagyon nagy a Bitcoin iránti kereslet, és kicsi a kínálat, ezért a kereskedési aktivitás nagy része nem a szabályozott tőzsdéken, hanem a feketepiacon történik.”

Venezuela: A tükör, ami Zimbabwe mindennapjait mutatja

Ami most Zimbabwében történik, az nem új-keletű dolog. 2003-ban Venezuelában hasonló döntést hoztak, betiltották a szabad valutaátváltást. Ennek a direkt hatása az lett, hogy a nemzeti valuta fokozatosan leértékelődött, és megnövekedett az illegális kereskedelem.

Ezt erősítették azok a weboldalak és közösségi média csoportok, amik nyíltan kimondták a kormányzat inkompetenciáját a fizetőeszköz értékének a fenntartásában.

„Egy éve jelent meg az első bejegyzésünk. Azóta a dollár árfolyama 88619.9%-kal szállt el, a hivatalos átváltási árfolyam a DICOM pedig 670731.6%-kal nőtt. A bolivar pedig 99.9%-kal értékelődött le.” — Monitor Dolar Ve (@MonitorDolarVe) 2019. április 10.

A Bitcoin megjelenése nem okozott azonnali változást a venezuelaiak életében. 2017-ben azonban a Bitcoin fellendülése itt is kilőtte a kereskedést. Nehéz elképzelni, hogy az az ország, amely a csőd szélén vergődik, ma az egyik legnagyobb Bitcoin piac a világon. Ugyanúgy, mint Zimbabwe, ebben az országban is maguk az állampolgárok tartják fenn a rendszert mindenféle állami beavatkozás nélkül.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Bitcoin tölti be a fedezeti funkciót az állampolgároknak a gyarló uralkodóikkal szemben. Ha Zimbabwében hasonló dolgok történnek mint Venezuelában, hamarosan Afrika legnagyobb Bitcoin piaca lehet.

(Borítókép: emberek állnak sorban egy bank előtt, hogy pénzt vehessenek fel Zimbabwe fővárosában, Hararéban 2017. március 8-án. Philimon Bulawayo, Reuters)


 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.